Hrvatski radio

Radio Split

Dan ljubaznosti u prometu

26.10.2020.

12:25

Autor: Vesna Relić

MUP

MUP

Foto: - / -

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020. godine, Služba za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske u suradnji s Turističkom zajednicom županije splitsko -dalmatinske, Auto klubom Split i Srednjom tehničkom prometnom školom

Split i ove godine organizira preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu 2020“.

utorak, 27. listopada 2020. godine u vremenu  od 9 do 12 sati učenici Srednje tehničke prometne škole Split na prethodno određenim pješačkim prijelazima u gradu Splitu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.
 
Akcija se provodi s ciljem ukazivanja na potrebu tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da sudjelujuću u prometu poštuju prava pješaka, posebno poštujući prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Akcija je usmjerena na podizanje razine prometne kulture kod svih sudionika u prometu,
 
Tijekom provođenja akcije učenici će promatrat ponašanje vozača, ali i reakcije pješaka na postupke vozača. Ljubaznost u prometu kod vozača očituje se na način da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ta gesta ima značenje „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave ili drugom gestom „zahvale“. Opisano ponašanje je poticajno, a rijetko se koristi u svakodnevnoj  komunikaciji u prometu. Želja nam je da takvo kulturno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice.  
 
Tijekom trajanja akcije bilježiti će se registarske oznake savjesnih vozača.  Na kraju akcije, od svih evidentiranih savjesnih vozača, njih deset najsretnijih biti će i prigodno nagrađeni nagradama koje su pripremili Turistička zajednica Županije splitsko-dalmatinske, AK Split i MUP-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.