Hrvatski radio

Radio Split

Dan obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade

15.11.2020.

06:00

Autor: Marino Marinčić

Dan obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade

Dan obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade

Foto: - / -

Obilježavanje dana obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade 15. studenoga 1991. Veterani hrvatske ratne mornarice ove godine obilježit će dosljedno poštujući sve važeće epidemiološke mjere. Izostat će tradicionalna okupljanja i sve druge uobičajene manifestacije.

Jedino od čega se ne odustaje je polaganje vijenaca i Svete mise koja je održano na braniteljskom groblju Lovrinac 14. studenog i na taj način iskazujemo zahvalnost svim svojim poginulim pripadnicima - kažu veterani u svom proglasu, podsjećajući na taj značajni nadnevak u Domovinskom ratu:

Udruga veterana HRM za svoj dan uzela je 15. studeni, jer na taj dan 1991. godine razbijena je vojno-pomorska blokada i oslobođen je najveći dio hrvatskog Jadrana. Tog dana u jutarnjim satima, neprijatelj je sa svojim brodovima koji su se nalazili u bračkom kanalu iz luke napao grad Split. Razorne granate padale su i pravile štetu po cijelom gradu, a uzele su živote dvojice pomoraca, koji su poginuli na trajektu „Vladimir Nazor“. Topničke bitnice hrvatske ratne mornarice uzvratile su paljbu i tada na otvorenoj sceni pred očima velikog broja splićana, bračana i šoltana odvijao se spektakl u vidu prave pomorsko-kopnene bitke.

Kako je bitka odmicala postao je to praznik za oči i uši, trenutak ushićenja, radost za svakog pravog domoljuba. Do tada prepuni samopouzdanja i arogancije, zapovjednici brodova JRM okreću krmu i daju se u bijeg. Nastojali su Bračkim, Neretljanskim i Korčulanskim kanalom izvući se nekažnjeno prema otoku Visu. No, da bi pravda bila zadovoljena, a pobjeda još blistavija pobrinuli su se topnici Pelješca, i Korčule i bjeguncima pripremili nezaboravan doček. Tako je samo razarač "Split", bježeći Korčulanskim kanalom bio pogođen od projektila topnika s Privale (otok Korčula) i tako oštećen se vukao prema otoku Visu. Od ostalih brodova koji su se tog dana i noći zatekli u Neretljanskom i Korčulanskom kanalu ukupno je 6 pogođeno a jedan je ostavljen nasukan u uvali Torac na otoku Hvaru.

Poraz, a osobito onaj prvi uvijek je i te kako bolan, zato neprijatelj kao ranjena zvijer angažirenjem i svog ratnog zrakoplovstva, pokušava uzvratiti udarac. Od četiri zrakoplova, koji se pojavljuju u prvom naletu, brački protuzrakoplovci obaraju dva zrakoplova koji padaju u more.

Razbijanjem neprijateljskih pomorskih snaga i njihovim izbacivanjem iz međuotočkog područja, HRM je izvršila svoju operativno-strategijsku zadaću, odnosno oslobodila najveći dio našeg mora, obale i otoka, te umnogome preokrenula tijek rata. Od tada, a nadamo se više nikada, naša primorska mjesta, a poglavito otoke neće više mučiti pomorske blokade, a brodovi će slobodno ploviti hrvatskim Jadranom. Zbog svega iznesenog, Split i cijela Dalmacija imaju razloga s ponosom se sjećati tih dana.

Ali vrhunac svojih, ne samo sjećanja, već i dubokih ljudskih osjećaja moramo pokloniti onima, koji su svoje živote ugradili u sve naše pobjede. Do kraja rata na dalmatinskim i ostalim bojišnicama živote je ostavilo 66 pripadnika HRM - ističe se u priopćenju.

Tih događanja prisjeća se dopredsjednik Veterana Prve obalne bitnice Kašjuni Zoran Čulić:

OBRANA SPLITA

OBRANA SPLITA 2

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.