Hrvatski radio

Radio Split

Dani pršuta i vina u Vrgorcu

03.06.2018.

08:55

Autor: RS

Dani pršuta i vina u    Vrgorcu

Dani pršuta i vina u Vrgorcu

Foto: - / -

Najveća fešta Dani dalmatinskog pršuta i vina održana je u Vrgorcu treću godinu za redom, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva gospodarstva te Turističke zajednice i Grada Vrgorca,

Mesne industrije Braća Pivac, Klastera hrvatski pršut, Udruge vinara i vinogradara grada Vrgorca i Etno sela Kokorići. Na otvorenju su govorili direktorica TZ grada Vrgorca Željka Opačak, gradonačelnik Ante Pranić te župan Blaženko Boban. Događaju je prisustvovalo i više od 20 gradonačelnika i načelnika iz Zagorja, Slavonije, Gorskog kotara, Istre, dalmatinskih otoka i ostalih krajeva Hrvatske koji su ovih dana gosti vrgorske fešte.

U prekrasnom ambijentu dalmatinskog etno sela Kokorići predstavilo se više od 40 izlagača iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz zvijezde večeri, domaći pršut sušen na čistoj dalmatinskoj buri te autohtone vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak. Bogatoj sajamskoj ponudi doprinijeli su i obrtnici Grada Kaštela te prijatelji iz gradova i mjesta neretvanskog kraja koji su spremali riblje specijalitete, kao i vrgorski OPG-ovci koji su dio projekta „Misli globalno, kupuj lokalno“. Ovim projektom Grad Vrgorac promovira domaću proizvodnju i novu web stranicu kupujdomaće.hr.

Na održanom okruglom stolu na temu „Brendiranje destinacije ruralnog turizma kroz gastronomiju“ sudjelovali su legendarni kuhar Stevo Karapandža, ambasador Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) za Istru i Kvarner,  Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta te međunarodni kvalificirani sudac za pršut i suhomesnate proizvode, Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac, vinar Darijo Gašpar, jedan od najzaslužnijih za revitalizaciju Zlatarice Vrgorske te Drago Nosić, direktor Sol tourisma. Svi oni istaknuli su velike potencijale vrgorske eno-gastronomije koji se najbolje očituju upravo u izvornim autohtonim jelima i sortama vina koja uvijek podsjećaju na Vrgorac.

Manifestacija se večeras nastavlja kulinarskim showomtop kuhara ambasadora ŠKMERA iz Slovenije, Hrvatske i BiH, vinskim radionicama vrgorskih vinara „Vrgorac u čaši“ te bogatim zabavnim i folklornim programom. Održat će se i nekoliko stručnih prezentacija – doc. dr. sc Vladimir Margeta govorit će na temu uzgoja crne slavonske svinje dok će Ivana Radovani Podrug govoriti o upotrebi pametnog sustava za nadzor i kontrolu sušenja mesa u tradicionalnoj proizvodnji dalmatinskog pršuta.

Nedjelja je rezervirana za eno-gastro radionice „Drugačija Dalmacija“ sommeliera Daniela Čečavca koji će predstaviti autohtone sorte Dalmatinske zagore te „Četiri mušketira“ Ante Madira koji će posjetitelje upoznati s karakteristikama i razlikama zaštićenih hrvatskih pršuta.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina“ su eno-gastro manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera koja već treću godinu za redom svojim sadržajem i bogatim programom promovira i potiče proizvodnju pršuta, vina, kao i svih ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača čime doprinosi promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti vrgorskog kraja. Turistička zajednica grada Vrgorca pokrenula je ovaj festival kao centralnu manifestaciju eno-gastro projekta „VRGORAC, GRAD DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA“.

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.