Hrvatski radio

Radio Split

Dekan FESB-a Srđan Podrug: Okrećemo se brodovima na električni pogon

09.08.2022.

14:47

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

Srđan Podrug i Vedrana Krstić Ivanišević u našem studiju

Srđan Podrug i Vedrana Krstić Ivanišević u našem studiju

Foto: Radio Split / HRT

Splitski škver kao i cijela DIV grupa na korak su od stečaja. Radnici su na čekanju i minimalcu, mnogi traže nove poslove. U predstečajnom postupku prijavljene su tražbine od 5,5 milijarda kuna, a država traži milijardu kuna na ime protestiranih državnih jamstava, duga prema Carinskoj upravi, PDV a i drugog. Vjerovnik je i sam Tomislav Debeljak kao i njegove porezne tvrtke. U rujnu bi se trebalo definirati jesu li sva ta potraživanja osnovana.

Situacija s Brodogradilištem i ostalim tvrtkama reflektirala se na tržište rada, ali i na Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje čiji dekan Srđan Podrug kaže da broj studenata na brodogradnji nije smanjen, godišnje se na prediplomski upiše 7 ili 8 studenata, te da na diplomskom studiju razvijaju područje male brodogradnje u kojemu inženjeri mogu naći posao.Na žalost, domino efektom stanje u DIV grupi i škveru odrazilo se i na projekte te visoko školske i znanstvene ustanove koja je ranije potpisala i pokrenula istraživačko razvojne projekte posredstvom Centra kompetencija za naprednu mobilnost čime je u financijske poteškoće doveden i sam Fakultet. Srđan Podrug rekao je za naš radio da se očekuje i izlazna strategija Ministarstva gospodarstva.


Podrug o strategiji Ministarstva

Unatoč problemima, FESB je zajedno s Jadroplovom i drugim manjim tvrtkama formirao gospodarsko-istraživačku skupinu koja radi na razvoju i gradnji brodova na električni pogon, rekao je dekan FESB-a Srđan Podrug:

Podrug o novim brodovima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.