Hrvatski radio

Radio Split

Djeca s teškoćama u razvoju trebaju veću podršku društva

01.06.2022.

12:23

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

Centar za autizam Split

Centar za autizam Split

Foto: Centar za autizam Split / Centar za autizam Split

Dok se u redovnom obrazovanju učenici i studenti bliže kraju još jedna školske i akademske godine, zabrinjavajuće velik broj djece iz spektra autizma ili drugih poteškoća u razvoju i dalje nema odgovarajuću institucionalnu skrb.

Problema je mnogo, nema dovoljno stručnjaka, prostora, podrške društva takvoj djeci kao ni njihovim roditeljima, osobito majkama.

Dugačak je popis onog što bi društvo trebalo osigurati kako bi pomoglo članovima društva. Centar za autizam Split, čiji je osnivač grad Split još nije osigurao ni prostorne kapacitete za 100 djece kao i 12 novih koji će na jesen u tu školu u kojoj borave svega 4 sata. U međuvremenu mame moraju osigurati dodatnu terapiju za tu djecu. Bezbroj je prepreka na putu podrške i rehabilitacije njihove djece.

Slični su problemi s nedostatkom stručnog osoblja za djecu s teškoćama u razvoju jer centri Slava Raškaj i Juraj Bonaći također nemaju dovoljno prostora ni stručnog osoblja. Nema umreženosti ustanova i institucija upozorile su Vesna Golemac predstavnica roditelja u Centru za autizam i Ljubica Milković iz Udruge Moje dijete Solin.


Snimka emisije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.