Hrvatski radio

Radio Split

Djevojčice iz Splita nisu umrle od gripe

01.02.2017.

15:30

Autor: HRT, Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gripa nije uzrok smrti dviju djevojčica iz Splita, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. "Ni u jedne od te dvije osobe nismo uspjeli dokazati virus influence. Influenca nije neposredno uzrok smrti", kazao je doktor Vladimir Draženović.

Bernard Kaić je rekao da se vrlo rijetko događa da bilo tko umre od gripe. Na novinarsko pitanje Kaić je rekao da nema podatke o nekoj drugoj boelsti koja bi bila prepoznata prije smrti. "Prema najnovijim podacijma, 35.500 je prijavljenih oboljelih od gripe, tjedno oko 8.000 novooboljelih. Nema neke specijalne dinamike, najavljen je i manji pad, jedino je intenzivniji porast gripe u grupi učenika osnovnih škola. Stanje se ne smatra alarmantnim", kaže Kaić. Distribucija oboljelih ne odskače od uobičajenog raspona zadnjih godina. 

Do sada je 8 službeno zaprimljenih prijava o umrlima od gripa. Broj prijava prvenstveno ovisi o tome koliko se misli na gripu u bolnicama i u javnosti. Umrlih je uvijek više nego što je prijavljenih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.