Hrvatski radio

Radio Split

Dobitnici nagrada Grada Kaštela

03.03.2015.

08:00

Autor: www.kastela.hr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana Grada Kaštela, koji se obilježava 4. ožujka, upriličen je prijam za ovogodišnje dobitnike Nagrade Grada Kaštela. Nagradu za životno djelo dobio je don BOŽO RENJIĆ i ANTE DADIĆ (posmrtno). Osobne godišnje nagrade dobili su IVAN MIOLIN (posmrtno), MARIJO PAŠALIĆ i maestro JURICA KARUZA, a posebna nagrada za humanost ide u ruke MARIJU ČURKOVU. Skupne nagrade su dobili UDRUGA UMIROVLJENIKA “LAŽANI”, KAŠTELANSKA UDRUGA – KOMA, BRATOVŠTINA “GOSPE OD KARMELA” i UDRUGA TJELESNIH INVALIDA – KAŠTELA.

NAGRADA GRADA KAŠTELA ZA ŽIVOTNO DJELO   

1. don BOŽI RENJIĆU  za nemjerljiv osobni doprinos u obnovi i uređenju sakralnih objekata u Kaštel Gomilici, promicanju duhovnog razvoja i humaniratnom djelovanju

O b r a z l o ž e n j e:

Don Bože Renić rodio se 1949. godine u Tijarici.

U župi Kaštel Gomilica svećenićku službu obavljao je od 1989.g. do 2014.g. Za vrijeme  službe don Bože  uređena je crkva sv.Jeronima,svetište Gospe od Milosti, izgrađena je kapela sv. Josipa na mjesnom groblju, te je obnovljena i uređena stara crkva i župna kuća.

Njegovo djelovanje i nesebična posvećenost duhovnom razvoju mjesta doprinijelo je osnivanju mnogih molitvenih zajednica. Posebno se posvetio radu s mladima kroz niz projekata i programa koje je za njih pokrenuo.

2012. godine organizirao je križni put na području grada Kaštela. Tijekom cijele svoje svećenićke službe brinuo je o najpotrebitijima i pomagao socijalno ugroženim obiteljima, te je aktivno sudjelovao u  prikupljanju humanitarne pomoći.

2. ANTI DADIĆU, posmrtno,  za osobiti doprinos u razvoju i promicanju planinarstva, za dugogodišnji predani rad u HPD “Kozjak” Kaštel Sućurac i za izuzetne zasluge u Domovinskom ratu

O b r a z l o ž e n j e:

Ante Dadić je za života svojim samozatajnim i nesebičnim radom za dobrobit zajednice i osobnim zalaganjem dao nemjerljiv doprinos razvoju mjesta, posebno planinarstva i planinarskog društva “Kozjak”.

Bio je inicijator obnoviteljske skupštine HPD “Kozjak” čime je zaslužan da je nakon Domovinskog rata društvo ponovo počelo sa radom i na taj način sačuvano, a samim tim i planinarski dom “Putalj”. Svojim djelovanjem dao je izuzetan doprinos realizaciji niza projekata – gradnja “Veteranske kućice”, nova energetska i telefonska mreža prema objektu planinarskog doma, uređenje samog objekta i okoliša, obnova spomenika palim pilotima, organiziranje niza planinarskih izleta,susreta i predavanja, radnih akcija, te je bio začetnik i pokretač gradnje Spomen križa na Malačkoj.

Ante Dadić je bio jedan od osnivača samostalne satnije “Putalj” 1. lipnja 1991.g., kao sastavnice 114. brigade – prve pričuvne brigade hrvatske vojske , što je bio začetak HV-a. Sa satnijom je, kao njezin zapovjednik, prošao mnoga ratišta u oslobađanju domovine – Knin, Drniš, Žrnovnica, Svilaja, Moseć, Dubrovnik, Zadar. Satnija je, pod zapovjedništvom Ante Dadića, bila jedina satnija koja je dobila pisanu pohvalu generala Ante Gotovine. 

OSOBNA NAGRADA GRADA KAŠTELA ZA 2014.g. 

1. IVANU MIOLINU, posmrtno, za dugogodišnji predani rad u dobrovoljnom vatrogasnom društvu “Mladost” Kaštel Sućurac i izuzetan doprinos u razvoju vatrogastva

O b r a z l o ž e n j e:

Ivan Miolin bio je  jedan od osnivača DVD-a “Mladost” Kaštel Sućurac. Svojim predanim radom, idejama i smjernicama dao je izuzetan doprinos u razvitku i radu društva, kako u vrijeme kad je bio zapovjednik društva tako i kasnije obavljajući niz drugih funkcija i dužnosti u društvu. Nositelj je Spomenice domovinskog rata.  Hrvatska vatrogasna zajednica  dodijelila mu je niz nagrada i odlikovanja za doprinos hrvatskom vatrogastvu, kao i čin Počasnog višeg vatrogasnog časnika.

2.  MARIJU PAŠALIĆU  za osobita postignuća u nogometu

O b r a z l o ž e n j e:

Mario Pašalić je svoju nogometnu karijeru započeo u nogometnom klubu GOŠK u Kaštel Gomilici, nakon čega prelazi u omladinsku školu Hajduka, da bi već sa 17 godina zaigrao za seniorski sastav Hajduka. Ovaj iznimno talentirani mladi nogometaš i hrvatski reprezentativac  pozvan je u jedan od najboljih londonskih klubova Chelsea sa samo 18 godina. Sada je igrač španjolskog kluba Elche gdje je na posudbi iz londonskog kluba. U kolovozu 2014.g. dobio je, kao najborbeniji i najpožrtvovaniji igrač, prestižnu nagradu “Hajdučko srce” koju dodjeljuje Torcida.

3.  Maestru JURICI KARUZI za izuzetno glazbeno djelovanje i postignuća sa Hrvatskim glazbenim društvom “Biranj” iz Kaštel Lukšića i osobiti doprinos kaštelanskoj i hrvatskoj kulturi

O b r a z l o ž e n j e:

HGD “Biranj” ove će godine obilježiti 120 godina postojanja. Maestro Jurica Karuza dirigent je orkestra “Biranj” iz Kaštel Lukšića već 22 godine. Svojim glazbenim djelovanjem i vodstvom društva “Biranj” dao je izuzetan doprinos kaštelanskoj i hrvatskoj kulturi. Pod ravnanjem maestra Jurice Karuze orkestar “Biranj” je održao brojne koncerte na najprestižnijim pozornicama, osvojio niz vrijednih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima, te postao i ostao najuspješnije kaštelansko kulturno društvo u povijesti promičući dobar glas o Kaštelima, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi.

POSEBNA OSOBNA NAGRADA GRADA KAŠTELA ZA HUMANOST ZA 2014.g. 

4.   MARIJU ČURKOVU kao izraz osobite zahvalnosti za humanost i nesebičnost iskazanu spašavanjem života članu posade broda iz vatrene stihije

O b r a z l o ž e n j e:

Mario Čurkov iz Kaštel Novog drugi je časnik na transportnom brodu Ocean Drover koji plovi pod singapurskom zastavom. Dana 24. listopada 2014. na brodu je došlo do požara koji je zahvatio veliki dio kabina posade. Mario je čuo poziv člana posade koji je nakon noćne smjene  netom zaspao kad su ga velika toplina i dim probudili i počeli gušiti. U pokušaju bijega iz kabine pomorac je pao u nesvijest u hodniku. Mario se, usprkos velikoj vatri i ogromnoj količini dima, provlačio kroz vatrenu stihiju, puzeći po podu dok nije došao do unesrećenog kolege i noseći ga projurio kroz hodnik, kojeg je vatra netom nakon toga progutala. Kada su bili na sigurnom, Mario je kolegi iz svog aparata za disanje upuhivao zrak pod tlakom,sve dok nije počeo disati svojim plućima. Unesrećeni pomorac je proveo na promatranju i liječenju tjedan dana, a jedino zahvaljujući Mariovoj velikoj humanosti i nesebičnosti spašen je od sigurne pogiblje.

SKUPNA NAGRADA GRADA KAŠTELA ZA 2014. g.

1. UDRUZI UMIROVLJENIKA “LAŽANI” za izuzetan doprinos u podizanju kvalitete življenja umirovljenika tijekom petnaestogodišnjeg uspješnog djelovanja

O b r a z l o ž e n j e:

Udruga umirovljenika “Lažani” iz Kaštel Kambelovca je  tijekom svog  petnaestogodišnjeg djelovanja zahvaljujući velikim radom i zalaganjem za opće dobro  doprinijela znatno većoj kvaliteti življenja osoba tzv. treće životne dobi. Članovi udruge svojim dragovoljnim radom pomažu umirovljenicima u ostvarivanju njihovih prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, organiziraju liječenja i odmor u toplicama, izlete  i hodočašća. U prostorijama udruge, koje su otvorene svakodnevno u poslijepodnevnim satima, umirovljenici se druže, održavaju se razne stručne tribine  iz područja medicine, psihologije i sociologije. Udruga “Lažani” surađuje s udrugama umirovljenika drugih gradova i organizira međusobne susrete i druženja. Svojim djelovanjem ova udruga potiče zajednicu na poštivanje dostojanstvenog starenja i društveno integriranje naših starijih sugrađana.

2. KAŠTELANSKOJ UDRUZI MLADIH – KOMA za izuzetan doprinos u organiziranju i sudjelovanju u zabavnim i humanitarnim događanjima tijekom desetogodišnjeg uspješnog djelovanja

O b r a z l o ž e n j e:

Kaštelanska udruga mladih – KOMA započela je s radom 2004.g. s ciljem okupljanja mladih i organiziranja programa za mlade. Tijekom svog djelovanja  udruga je pokrenula niz projekata, aktivnosti, organizirala je brojne predstave, smotre, koncerte i događanja. KOMA je organizirala i sudjelovala  u brojnim

humanitarnim akcijama za pomoć najpotrebitijima. Svoje aktivnosti KOMA usmjerava posebno na najmlađe, koje okuplja kroz niz programa i događanja edukativnog i zabavnog sadržaja.

3. BRATOVŠTINI “GOSPE OD KARMELA” za osobiti doprinos u obnovi sakralnih i javnih  objekata i  organiziranju  kulturnih i društvenih događanja

O b r a z l o ž e n j e:

Bratovština “Gospe od Karmela” iz Kaštel Štafilića je pokrenula i sudjelovala u obnovi niza sakralnih i javnih objekata i lokaliteta (župna crkva, Bratsla kuća na Igrišću,kapelica Sv.Luce,crkvica Sv.Onofrija na Velom Bijaću, povijesni zdenac na Igrišću). Bratovština je organizirala i sudjelovala u brojnim vjerskim, kulturnim i zabavnim događanjima, a članovi Bratovštine nesebično pomažu župljanima kojima je pomoć potrebita.

4.  UDRUZI TJELESNIH INVALIDA – KAŠTELA za izuzetan doprinos i postignuća u podizanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom  tijekom dvadesetogodišnjeg uspješnog djelovanja

O b r a z l o ž e n j e:

Udruga tjelesnih invalida Kaštela djeluje na području grada Kaštela od 2004.g. Udruga je uspješno provela  brojne projekte kako za članove udruge, tako i za korisnike usluga iz područja socijalne skrbi. Kroz svoje djelovanje i aktivnosti Udruga nastoji omogućiti socijalno uključivanje osoba s invaliditetom. Provodi se niz aktivnosti koje su usmjerene na podizanje razine kvalitete života  osoba s invaliditetom-izvaninstitucionalno obrazovanje, radne terapije, savjetovanja i psiho-socijalna podrška, sportske aktivnosti i natjecanja, dramske aktivnosti i izleti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.