Hrvatski radio

Radio Split

Doktorat nobelovcu J. E. Stiglitzu

25.05.2015.

14:59

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dodjelu počasnog doktorata Splitskog sveučilišta nobelovcu prof. dr. sc. Josephu E. Stiglitzu bit će u utorak, 26. svibnja 1015. u 18.30 sati na svečanoj sjednici Senata u velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta, Cvite Fiskovića 5, u Splitu.

Joseph E. Stiglitz rođen je u Garyju (Indiana, SAD) 1943. godine. Značajan dio svoje znanstvene karijere je proveo na Sveučilištima Princeton, Stanford i MIT (SAD) i Oxford (UK). Od 2003. godine profesor je na Sveučilištu Columbia (SAD). Profesor Stiglitz smatra se jednim od najznačajnijih svjetskih autoriteta u polju makroekonomije, posebno monetarne ekonomije, teorija razvoja, korporativnih i javnih financija, industrijske politike odnosno pitanja vezanih za raspodjelu bogatstva općenito. Kao autor brojnih znanstvenih radova svrstao se u red najcitiranijih autora u povijesti ekonomske znanosti. Obnašao je čitav niz značajnih i odgovornih funkcija. Bio  je član (1993-1995.) i predsjednik (1995.-1997.) Odbora ekonomskih savjetnika (CEA) tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, kao i vodeći ekonomist i supredsjedatelj Svjetske banke u razdoblju od 1997. do 2000. godine. Godine 2008. francuski Predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao ga je da predsjeda Komisijom za mjerenje ekonomske učinkovitosti i društvenog napredovanja. Predsjednik glavne skupštine UN-a 2009. godine imenovao ga Predsjednikom Komisije nadležnu za reformu međunarodnih financija i monetarnog sustava. Trenutno predsjedava ekspertnom grupom OECD-a za mjerenje ekonomskih performansi i društvenog napretka i aktivni je član niza vodećih svjetskih ekonomskih udruženja i časopisa.   Za svoj rad primio je brojne nagrade i počasti. Član je niza drugih svjetski priznatih institucija, nositelj preko 40 počasnih doktorata  sveučilišta iz svih dijelova svijeta.  Kao kruna znanstvenog i društvenog angažmana, prof. dr. sc. J. Stiglitz dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. godine, koju dijeli zajedno s M. Spenceom i G. Akerloffom. 1995. bio vodeći autor Izvještaja međunarodnog panela o klimatskim promjenama kojem je 2007. godine dodijeljena Nobelova nagrada za mir.  Časopis Time ga je 2011. godine proglasio jednim od 100 najutjecajnijih ljudi u svijetu.

Prof. dr. sc. Joseph E. Stiglitz spada u red najuglednijih svjetskih znanstvenika i intelektualaca. Dodjeljivanje počasnog doktorata prof. dr. sc. Joseph E. Stiglitzu doprinijet će podizanju međunarodnog ugleda Sveučilišta u Splitu, otvoriti mogućnost njegove čvršće suradnje s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Splitu te stvoriti podlogu za intenzivniju suradnju s nizom istaknutih znanstvenih institucija iz različitih područja znanosti - navodi se u priopćenju Sveučilišta Split.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.