Hrvatski radio

Radio Split

Domovinski pokret podržat će proračun Splitsko-dalmatinske županije

03.12.2021.

20:58

Autor: RS

Domovinski pokret podržat će proračun Splitsko-dalmatinske županije

Domovinski pokret podržat će proračun Splitsko-dalmatinske županije

Foto: - / -

Domovinski pokret u Splitsko-dalmatinskoj županiji usuglasio je sa županijskom izvršnom vlasti suradnju u pogledu proračuna za 2022., kao i s planom rada izvršne vlasti u sljedećem mandatnom razdoblju - navodi se u priopćenju županijskog ogranka Domovinskog pokreta koji objavljujemo u cijelosti.

Izvršna će vlast u sljedećem mandatnom razdoblju ostvariti one projekte koje je Domovinski pokret obećao biračima u kampanji, dok će vijećnici Domovinskog pokreta podržati u Skupštini proračun za sljedeću godinu.

Tako već početkom 2022. godine počinje postupno ostvarivanje projekta “Besplatna marenda za sve učenike”, najprije u onim općinama koje su slabije po indeksu razvijenosti, ali i u svim ostalima prema europskom projektu “Školska shema", za što je proračunu predviđeno 1.000.000 kn.

Drugi važan projekt je izgradnja županijske hladnjače na području Dalmatinske zagore, u koju će poljoprivrednici moći skladištiti svoje viškove voća i povrća. Osim toga, svaki novi gospodarski subjekt na području Zagore i otoka dobit će potpore.

Posebna pozornost u proračunu posvetit će se revitalizaciji ruralnih krajeva i poticanju nateliteta. Pored već postojećih programa (Tu je tvoj dom, Ostani tu, Pomoć za novorođenu djecu) uvodi se i mjera po kojoj će svaka obitelj s četvero i više djece u općinama iz I.-III. skupine razvijenosti na početku školske godine jednokratno dobiti od 5.000 do 7.500 kn, za što je u proračunu predviđeno ukupno 700.000 kn.

Znatno su povećana izdvajanja za sportaše, na 800.000 kn, a proračun za sport svake će godine rasti, sve dok se ne izjednači s državnim prosjekom. Županija će podupirati ljetne kampove za učenike, kao i privatne srednje škole, za što je u proračunu predviđeno 500.000 kn.

U sljedećem mandatnom razdoblju Domovinski pokret u Splitsko-dalmatinskoj županiji i županijska izvršna vlast surađivat će u rješavanju gorućih pitanja naše regije, kao što su gospodarenje otpadom, osiguravanje energetske učinkovitosti, poticanje kulture i turizma na ravnomjeran, cjelovit i održiv način. Kao glavni uvjet ostvarivanja svega navedenog prepoznata je korjenita reforma županijske uprave, koja treba biti jednostavnija, učinkovitija i ekonomičnija, kako bi spremno odgovorila na izazove vremena u kojem živimo.

Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije

Županijski vijećnici:

Mate Šimundić

Marko Žaja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.