Hrvatski radio

Radio Split

Druga nagrada za dizajn polica Stjepku Rošinu

07.12.2021.

20:59

Autor: HRT Radio Split

Rošinove police 1

Rošinove police 1

Foto: Stjepko Rošin / HRT

Splitski dizajner Stjepko Rošin osvojio je još jedno međunarodno priznanje - SILVER AWARD na NY Product Design Awards 2021 za dizajn „X Combination“ – sustav višenamjenskih polica, u izvedbi Klesarske radionice Dražena Jakšića na otoku Braču. Druga nagrada je osvojena u kategoriji Conceptual – Namještaj.

“Razina radova sudionika uistinu izaziva strahopoštovanje. Radovi viđeni na dodjeli NY Product Design Awards uistinu predstavljaju vrh industrije”, rekao je Kenjo Ong, izvršni direktor International Awards Associate (IAA), krovne udruge platforme za dodjelu nagrada, u kojoj su među ostalim i nagrade MUSE, NYX, VEGA, TITAN i LIT . Osnovana je 2012. godine s ciljem prepoznavanja, nagrađivanja i promicanja dizajna u cijelom svijetu.

Ocjenjivački sud od 16 stručnjaka iz 13 zemalja, IAA-i osigurava postojanje raznolikog panela kvalificiranih stručnjaka. Ovi pojedinci ostvarili su zavidne karijere i zaposlenike u prestižnim tvrtkama, kao što su Brian Hoehl iz Accell Group, Samuel Chuffart iz Icona Design, Joon Kwon iz LR Seoul, Elham Mirzapour iz Arena Design Studio itd...

Na natječaju sudjelovali su međunarodni brendovi, ugledne tvrtke i pojedinci kao što su Pininfarina, Karim Rashid, Toyota, NITO Srl, Shanghai CC Design Co., Ltd., Bea Interiors Design, BAS-IP, Alexander Shorokhoff Uhrenmanufaktur i KOMA.co., i mnogi drugi.

Rošinova X kombinacija

„X Combination“ je sustav višenamjenskih i višepozicioniranih polica s preko 100 različitih kombinacija koje omogućuju 9 polica različitih duljina L profila, postavljenih na jednu, dvije, tri ili sve četiri strane kamene baze s utorima i metalnim osiguračima.

Rotirajući policiju, korisnik postaje mikro-oblikovatelj koji prilagođava proizvod prema vlastitim preferencijama, potrebama i mogućnostima prostora. Tako oblikovani sustav polica može se postaviti paralelno, u kutu, tvoreći dva kuta ili tvoreći četiri kuta.

Na taj način dobivamo proizvod koji može biti standardiziran ili univerzalne namjene: polica za knjige, polica za novine i časopise, vaza, skulptura, sat, okvir za slike, torbice, papuče i radni stol, stolić, doručak, pomoćni stolić za hranu , pribor za jelo, kao i klupa za sjedenje, policija za multimedijsku opremu (TV, kućno kino, glazbena linija itd.) i za druge predmete i namjene.

Višenamjenski proizvod štedi novac jer produžuje vijek trajanja uz potencijalnu prenamjenu funkcije, štedi prostor jer je svestran i mobilan, prilagođava se prostoru, nikad identičan, odgovara specifičnim zahtjevima koji se odnose na namjenu, način korištenja, vrste kućišta i karakteristike prostora, estetski čist i jednostavan , te u cjelini skulpturalan zahvaljujući oblicima nastalim promjenom duljinom polica čime se stvara dinamična vizualna igra određene estetike u prostoru - kaže nam Stjepko Rošin.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.