Hrvatski radio

Radio Split

Društvo arhitekata Split: treba nam novi GUP

18.05.2015.

14:00

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo arhitekata Splita, u povodu najavljenih Izmjena i dopuna GUP-a o kojima uzpravo raspravlja Gradsko vijeće Splita, priopćilo je da su sazreli svi uvjeti da se donese novi, u prilog čemu govori i velik broj pristiglih zahtjeva za njegovu izmjenu.

Međutim, zanemareno je cjelovito sagledavanje razvoja grada, pa je prijedlog GUP-a prije potencijalna klopka za budući razvoj grada, tvrde u Društvu. Sugeriraju da se izmjeni Generalnog urbanističkog plana Splita pristupi cjelovito budući da je izostala kompleksna sinteza različitih strukovnih domena, primjerice: prometne i komunalne infrastrukture, planske sanacije rubnih dijelova grada, a nedostatno su sagledani javni, kulturni, sportski i drugi sadržaji.

Neopravdano i površno se forsirara monokultura turizma osobito na Duilovu i Trsteniku, pa Predsjedništvo Društva smatra da se takvim pristupom daje zeleno svjetlo nerazvojnom GUP-u koji ne rješava ključne probleme i ne predviđa ništa osim gradnje stambenih i poslovnih kvadrata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.