Hrvatski radio

Radio Split

Dvanaesti mini kruzer za "Tajnu mora"

29.06.2017.

17:54

Autor: RS, Josip Jurišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je u Brodograđevnoj industriji Split u more položena Novogradnja 546, brod za nautički turizam izgrađen za domaćeg naručitelja tvrtku Tajna mora d.o.o. u vlasništvu obitelji Marunčić iz Omiša. To je dvanaesti mini kruzer za tog našeg naručitelja.

Na porinuću su prisustvovali članovi obitelji, partneri u gradnji i financiranju, prijatelji, a Duje Marunčić, unuk vlasnika kompanije presjekao je konop sa šampanjcem i simbolično “porinuo” brod u more.

- Zadovoljni smo novim brodom, u čiji rad će biti uključeni svi članovi obitelji. Brod je prvenstveno namijenjen za posao, ali vjerujemo da će biti vremena i za odmor. Ovo je vrhunac našeg rada. Zasluga je i plod brojnih generacija naše obitelji i dugogodišnjeg boravka na moru i rada u pomorstvu, gotovo više od 40 godina navigavanja, naglasila je Snježana Marunčić.

Brod je dužine 48,38 metara, širine 9,5 metara, gaza 2,40 metara, visine 3,82 metara i bruto težine 497 tona. Prema projektnom nacrtu tvrtke Navis i pravilima i propisima za putničke brodove i pod nadzorom Hrvatskog registra brodova, Brodosplit je izradio čelični trup i nadgrađe kojem predstoji ugradnja na moru.

Ovo je dvanaesti ''mini kruzer'' iz serije putničkih brodova i programa potpore domaćem nautičkom turizmu koje splitski brodograditelji od 2012. godine grade za fantastične naručitelje iz Krila Jesenice, Duća i Omiša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.