Hrvatski radio

Radio Split

Energetska obnova 15 tisuća svjetiljki u Splitu

05.02.2021.

12:39

Autor: RS

Foto: Grad Split

Foto: Grad Split

Foto: - / -

Grad Split je pokrenuo postupak prethodnog savjetovanja za modernizaciju javne rasvjete grada Splita, u kojemu svi zainteresirani subjekti mogu pregledati dokumentaciju izrađenu od strane tehničke pomoći Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i do 15. veljače dostaviti

svoje komentare, primjedbe i prijedloge.

Modernizacija cjelokupnog sustava javne rasvjete u Splitu drugi je najveći projekt u Hrvatskoj ovog tipa vrijedan 62 milijuna kuna. Grad Zagreba je u siječnju također započeo postupak prethodnog savjetovanja za cjelovitu modernizaciju javne rasvjete grada Zagreba od 210 milijuna kuna temeljem ESCO usluge.

Modernizacija javne rasvjete u Splitu provest će se primjenom modela energetske usluge, a u cilju smanjenja troškova sustava javne rasvjete i smanjenja emisije CO2 Grad Split već je ranije pokrenuo niz projektnih inicijativa za modernizaciju javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti.

U sklopu EU projekta CitiEnGov, proveden je Pilot projekt pametne javne rasvjete i to na području Bačvica, a koji se pokazao kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete na području Srednje Europe korištenjem najnovijih tehnologija uz iznimne rezultate u smanjenju potrošnje električne energije, povećanju ugodnosti i sigurnosti za građane i posjetitelje grada kao i smanjenju CO2 emisija.

Potaknut konkretno dokazanim rezultatima na provedenom pilot zahvatu, pokrenuta je inicijativa za razvoj projekta primjene mjera energetske učinkovitosti na cjelokupnom sustavu javne rasvjete koji se sastoji od preko 15.000 svjetiljki, kako bi povećao sigurnost i ugodu građana i posjetitelja grada, smanjio troškove sustava javne rasvjete, ali i uskladio sustav javne rasvjete sa strogim uvjetima iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (NN 14/19) koji je na snazi od 01. 04. 2019.

Glavnom projektu rekonstrukcije i prijedlogu modernizacije prethodila je Studija izvodljivosti s analizom financijskih modela pogodnih za financiranje izrađena uz besplatnu tehničku pomoć konzultanata angažiranih od EBRD-a. Na temelju analize modela financiranja i uzevši u obzir ostale razvojne projekte Grada, predloženo je financiranje ovog projekta putem modela energetske usluge (ESCO). To je model koji obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje projekata s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja troškova za pogon i održavanje. Za projekt Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge previđena je nabava energetske usluge kroz maksimalno trajanje ugovora do 10 godina - izvijestili su iz Grada Splita.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.