Hrvatski radio

Radio Split

Epidemiološke mjere tijekom svećeničkog ređenja

26.06.2020.

16:30

Autor: Vesna Relić

Ređenje: Splitsko-makarska nadbiskupija

Ređenje: Splitsko-makarska nadbiskupija

Foto: - / -

U subotu 27. lipnja u 10 sati u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredit će za svećenike osmoricu đakona. Uoči toga, u Nadbiskupskom ordinarijatu, održan je sastanak na kojemu su dogovorene epidemiološke mjere.

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, održan je sastanak mladomisnika i njihovih odgojitelja s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom oko organizacije ovogodišnjeg ređenja i mladih misa. Susretu su nazočile dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvoSplitsko-dalmatinske županije i dr. Dijana Nonković, šefica županijske Epidemiološke službe.

Imajući u vidu da se ovogodišnje ređenje i mlade mise održavaju u okolnostima opasnosti širenja koronavirusa, liječnice su dale stručne preporuke za organiziranje tih događaja. Tako će ređenje u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu biti zatvoreno za javnost, a moći će nazočiti samo najuža rodbina ređenika tj. njihovi roditelji, braća i sestre. Prije ulaska u crkvu svima će se mjeriti temperatura i dezinficirati ruke. U crkvi će se strogo paziti na međusobni razmak, a obavezno je i nošenje zaštitnih maski. Svećenike koji nisu župnici ili bliža rodbina ređenika poziva se da ne dolaze na obred ređenja, već da ređenike prate molitvom. Također, izravan prijenos svečanosti ređenja bit će dostupan na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije. (https://www.youtube.com/watch?v=cewbB9UitBg&feature=youtu.be)

Isto tako, liječnice su dale preporuke mladomisnicima kod organiziranja njihovih mladih misa u župama iz kojih potiču. I na tim događajima će se paziti na pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredit će za svećenike osmoricu đakona. Četvoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: don Ivana Odrljina (Župa Presvetog Srca Isusova – Košute), don Mirka Šakića (Župa Gospe u Siti – Strožanac), don Nikolu Šakića (Župa Gospe od Pojišana – Split) i don Slavka Volarevića (Župa sv. Nikole – Metković) te četvoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Slavena Čeku (Župa Svih svetih – Livno), fra Filipa Čogelju (Župa sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari), fra Ivu Rastočića (Župa sv. Ilije proroka – Metković) i fra Željka Štrbca (Župa BDM Žalosne – Zagreb).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.