Hrvatski radio

Radio Split

EU - konačno jedinstveni punjači za mobilne telefone i manje aparate....!!!

16.01.2023.

12:57

Autor: Vukičević Zoran HRT radio Split

Univerzalni punjaći u EU od 2024.g.

Univerzalni punjaći u EU od 2024.g.

Foto: Zoran Vukičević / HRT Radio Split

U svim zemljama Europske Unije uskoro ćemo na tržištu u ponudi mobilnih telefona i manjih uređaja imati samo jedan, tzv. USB - C standard za punjenje električnom energijom.

Nakon višegodišnjih pregovora , svi će tvorničari od 2024. g obvezno proizvoditi isti sustav a već od ovog ljeta trgovci će sasvim sigurno i nužno  tražiti unificirane uređaje kako bi ih na vrijeme plasirali na tržište, potvrdila je predsjednica Odbora  za prava potrošača, eurozastupnica Biljana Borzan. Prijedlog Parlamenta je proširio popis elektroničkih uređaja za koji će se koristiti isti punjač te uz mobitele, tablete, kamere, zvučnike, igraće konzole, obuhvatio i laptope, e-čitače, slušalice, tipkovnice, miševe, ekrane, printere, navigacijske uređaje, razne  radio uređaje,  igračke, pametne satove, uređaje za osobnu njegu i slično. Ovom će odlukom građani EU godišnje uštedjeti 250 milijuna eura. 

Biljana Borzan

Biljana Borzan

Foto: Zoran Vukičević / HRT Radio Split

USB-C univerzalni punjać

USB-C univerzalni punjać

Foto: Vukičević Zoran / HRT Radio Split

Borzan - desetgodišnja borba za univerzalne punjaće

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.