Hrvatski radio

Radio Split

EU novci i omiškom hotelu Villa Dvor

11.09.2018.

09:09

Autor: MV

Petar Ćurlin i ministar Darko Horvat

Petar Ćurlin i ministar Darko Horvat

Foto: - / -

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je ugovore o bespovratnim EU sredstvima hrvatskim poduzetnicima koji su ih osvojili unutar natječaja „Internacionalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća“, među kojima je i mali obiteljski hotel Villa Dvor iz Omiša.

Riječ je o hotelu koji je otvoren 2005. godine, a specijalizirao se kao eko hotel koji posjetiteljima nudi hranu iz vlastitog uzgoja (eko vrt) te onu proizvedenu u obližnjim OPG-ovima. Na natječaju su osvojili 212.000 kuna bespovratnih sredstava za predstavljanje na međunarodnim sajmovima.

Omiški obiteljski hotel godišnje posjeti desetak sajmova, posebno London odakle im dolazi 30 posto gostiju, imaju vlastitu proizvodnju kruha, povrća, jaja, mlijeka, sira, vina, svega suhomesnatog, imaju vlastiti OPG. Uz to, imaju i vlastitu kompostanu i sve uzgajaju na humusu, a imaju i solarnu elektranu, pa su energetski neovisni.

Natječaji Ministarstva

Temeljem poziva „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova - Faza I“, objavljenom 2017. godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je ukupno 78 potpora u vrijednosti 40 milijuna kuna. Tim pozivom hrvatski poduzetnici potaknuti su na sudjelovanje i nastupe na više od 300 međunarodnih sajmova uz značajno povećanje prihode od izvoza (više od 500 milijuna kn) i prihoda prodaje (700 milijuna kn).

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je do danas odobrilo financiranje za 2068 projekata kojima je dodijeljeno 3,4 milijarde bespovratnih sredstava čime se planira otvoriti više od 8700 radnih mjesta“, istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ovo financiranje omogućit će nastup hotela Villa Dvor na sajmu World Travel Market (WTM) u Londonu. WTM London je vodeći globalni sajam za turističku industriju na kojem nastupa više od 5000 izlagača, generira se više od 2,8 milijardi funti dogovorenih poslova između izlagača i posjetitelja, a posjeti ga oko 51.000 turističkih agenata, novinara, influencera i predstavnika državnih institucija“, istaknuo je Petar Ćurlin, vlasnik obrta. Dodao je kako će projekt pridonijeti povećanju prihoda od prodaje za258.453,00 kn odnosno 10 % te prihoda od izvoza za 2.044.626,00 kn odnosno više od 20%.

Poduzetnici iz Splitsko-dalmatinske županije od 2015. godine do sada povukli su 212 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta financirano je u tom razdoblju sveukupno 108 projekata za izgradnju proizvodnih kapaciteta, ulaganje u proizvodnu tehnologiju, poboljšanje konkurentnosti, podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, razvoj poslovne infrastrukture, inovacije i drugo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.