Hrvatski radio

Radio Split

Feljton (2): Tisuće suprotiva Komande VPO

17.07.2021.

12:02

Autor: Frano Baras

Foto HRT

Foto HRT

Foto: - / -

U našem novom feljtonu "Vruće ljeto pod Marjanom A.D. 1991." profesor Frano Baras podsjeća nas na neka događanja u Splitu od prije 30 godina. Evo drugog nastavka s dnevničkim zapisima iz svibnja 1991.

 6. svibnja

 

Oko 11 sati Dyanom vozio na popravak računalo u Meje kod “Almida”. Ni slutio nisam što me čeka! Na raskrižju ulica Oslobođenja i Žrtava fašizma zamijetio da su isključeni semafori. Promet je regulirao policajac. Dvostruka traka iz pravca Špinuta bila zatrpana vozilima. Projurila vojna ambulantna kola s uključenom sirenom. Mislio sam da se radi o prometnoj nesreći. Ispred ulaza u tunel zamijetio sam zaustavljen (s lijeve strane) policijski kombi s nekoliko civila, ali bez registarskih tablica! Na južnoj strani tunela dočekao me kaos autobusa, kamiona, milicijskih i osobnih automobila, a među njima na strmini (istočno od Muzeja HAS-a) potpuno blokirana dva oklopnjaka JNA. Okupljeni vozači i prolaznici ogorčeno dobacivali pogrdne riječi posadama. Jedan vojnik počeo okretati mitraljez. Shvatio sam da postaje veoma ozbiljno i napeto. Od dvojice uzrujanih radnika u plavim kombinezonima, koji su bučno raspravljali, saznao sam da je “blokirana” Komanda Vojnopomorske oblasti i da su u tijeku demonstracije, da se već pucalo itd. Budući da su iz pravca tunela stizali novi automobili, stvarala se sve to veća gužva. Strahovao sam da će vojska zapucati svakog trena... Poslije upornog manevriranja uspio okrenuti vozilo i nekako se dokopati tunela. Na sjevernom izlazu, pored već spomenutih policijskih kola, dvojica mladića iz rezervoara prelijevali benzin u plastične posudice. Možda su spremali 'molotove'? Skrenuo sam u ulicu M. Gorkoga i vratio se na Bačvice. Tek s radija saznao sve pojedinosti o tijeku i razmjerima demonstracija...

7. svibnja (sv. Duje)

Danas kišilo cijelog dana. Sve predviđene manifestacije u povodu Sudamje otkazane zbog jučerašnjih događaja. Poslije ručka ipak navratio do pazara. Kupaca nije bilo, a ono malo prodavača proklinjalo je sudbinu što su uopće došli u Split. Kupio tri kuhače, dasku za rezanje kruha i jedan cigalin... Navratio do Sv. Duje i posjedio u niši. Prošle smo se godine nadali da ćemo ove konačno dolično proslaviti blagdan zaštitnika. Slobodna Dalmacija objavila poseban prilog (32. stranice) “Sveti Duje”. Moj članak Bajonete na procesiju netko je “cenzurirao” u odlomku gdje navodim imena vođa splitskih autonomaša iz 1914. Kome je to smetalo?

Jučerašnja događanja ispred Komande Vojnopomorske oblasti imala velikog odjeka u cijeloj Jugoslaviji, ali i u svijetu. Tijekom demonstracija netko je zapucao (valjda iz zgrade), oni s ulice uzvratili: poginuo vojnik Makedonac. Drugi, također Makedonac, ranjen. Mnoštvo pojedinosti vidjeli iz neobrađenog materijala TV-Marjan koji je sinoć obilato emitiran. Veoma uzbudljive scene: podizanje hrvatske zastave na pročelju komande, penjanje na oklopna kola, trganje mitraljeza, blokada kolone vojnih džipove ispred “Jugoplastike”. Vojska je obećala da će omogućiti dopremu hrane i lijekova do opsjednutog Kijeva. Gradonačelnik Cvitan izjavio da će “osobno” poći s konvojem. Međutim, od svega toga nije bilo ništa. Na kraju, predsjednik Tuđman pozvao je putem radija demonstrante neka se raziđu i vrate kućama... Poslušali su. Toliki naboj utrošen uzalud! (Ne vjerujem da bi se vojska bila usudila pucati u pedesetak tisuća ljudi!)

Tuđman je jutros odletio u London (sastat će se s Thacherovicom i posjetiti Foreign Office). Vraća se večeras. U međuvremenu vrhovna je komanda pokrenula trupe. U Beogradu mobilizacija: jedinice napuštaju vojarne i kreću u “nepoznatom” pravcu. Tenkovi iz Mostara voze put zapadne Hercegovine. Narod im sprječava napredovanje. Popodne privremeno blokirana vojna jedinica kod Križica (na cesti Split-Sinj). Vojska nadzire važnija raskrižja. Nije li to uvod u “izvanredno stanje”?

Večeras u dnevniku TV-Zagreb kadrovi unakaženih trupla policajaca (kao odgovor na izjavu srpskog predstavnika u Saveznoj vladi koji je tvrdio da mupovci nisu bili masakrirani). General Kadijević prekinuo “bolovanje” i preuzeo zapovjedništvo. Tko zna što nam nosi noć?!

15. svibnja

Prije dva dana službeno registrirana Šešeljeva radikalna (četnička) stranka. Danas njih nekoliko tisuća ispred Savezne skupštine ljudožderski urlali i tražili smrt Hrvata. Odvratno! Nastavlja se maltretiranje Hrvata po krajinama. Vojska očito igra dvoličnu ulogu! U Bosanskom Grahovu milicija uhitila trojicu hrvatskih policajaca (bili na prolazu za Livno) i predala ih martićevcima u Kninu. (Jadna im majka!)

Tuđman pokušava sačuvati hladnokrvnost (večeras je pribivao proslavi 35. obljetnice HRTV-a). Sprema se referendum. Danas dva zrakoplova iznad Istre, Rijeke i sjevernih otoka bacali letke pozivajući na bojkot. Prekjučer u talijanskom parlamentu liberali zatražili raskid Osimskih sporazuma te vraćanje Istre i Dalmacije! Sve je to sinhronizirano s beogradskim štabom, a naši slijepci to ne shvaćaju. Hoće li nas Bizantinci i Latini opet izigrati?

 

18. svibnja

Farsa u Predsjedništvu potrajala dva dana. Onda su opet Mesiću glasove uskratili Srbija i Crna Gora. Tipična cincarska posla. Preksinoć slušao na Yutelu izjave četnika ispred Savezne skupštine. Sablasno. To su najordinarniji kriminalci, izgaraju od nestrpljenja da nas počnu klati! Sutra je referendum, ali bez obzira na rezultat, Srbi će, očito, i dalje tjerati svoju. Večeras u “Intervjuu tjedna” Tuđman kaže da ćemo se razići - ali kako? Što će biti s “krajinama?” (nije u pitanju samo kninska, već i one ostale). Strahujem da tijekom noći ne uslijedi vojni udar (popodne se generali sastali u Beogradu). Najavljeni hrvatski Sabor nije sazvan. Valjda se plaše da ih vojska ne iznenadi na okupu! Splitska Dalmatinska akcija uputila proglas o bojkotu referenduma. To smo mogli i očekivati! Ipak, žestoko su ih napale sve splitske udružene stranke...

Večeras prošao preko sablasno praznog željezničkog kolodvora. Je li moguće da vlakovi opet ne voze puni mjesec dana! Valjda je i u vrijeme rata 1941.-45. pruga Split - Zagreb bila prohodnija.

19. svibnja

Danas referendum. Prvi rezultati znat će se večeras u ponoć. Izgleda da je odaziv dobar. Predviđa se 70-80 posto “za”. Vidjet ćemo. Zbog kršenja ljudskih prava na Kosovu, SAD uskratile svaku pomoć Jugoslaviji. Dakle, zbog terora, plaćamo svi! Lukavo! Iste mjere preporučili i MMF-u. Bilo je žalosno gledati (na TV) jadne gastarbajtere što su prevalili stotine kilometara da bi glasovali i vidjeli svoje, a banda im ne dopušta do Kijeva! Što čeka tzv. JNA, zašto ne osigura protočnost prometnica.

Manijak Šešelj danas besjedio u Topoli (!) opet o velikoj Srbiji sa Slavonijom, Likom, Dalmacijom, Makedonijom itd. Kaže, neka Slovenci i Hrvati samo odu, ali mi ćemo uzeti “srpske zemlje”.

Večeras u Rimu “misini” zatražili neka vlada hitno stavi na dnevni red jugo-krizu, jer da Italiji prijeti (u slučaju pojačanog sukoba) invazija stotina tisuća Jugoslavena koji će se pred pokoljem spašavati na poluotoku. Sve je moguće. Inače, čitavi svijet je najoštrije osudio srpsko-crnogorsku opstrukciju Mesićevog izbora za predsjednika. Osjećam se jadno i prebijeno, kakva užasna vremena...

 

24. svibnja

Dok smo večeravali, pri kraju TV-dnevnika, inserti uživo o incidentu koji se dogodio oko 19 sati u Mariboru: oklopna kola JNA pregazila građanina, dok je protestirao, i nastavila vožnju. Bio je to “rasplet” jučerašnjih nemira koji su uslijedili pošto je teritorijalna obrana uhitila dvojicu pripadnika JNA, a vojni specijalci upali za vrijeme pregovora u općinu te kidnapirali zapovjednika TO i još neke... Popodne su ih morali pustiti, budući da su Mariborčani iskopčali vojarnama ptt-veze, struju i vodu. Ne daju se Slovenci!

Jučer martićevci ustrijelili vozača splitske “Dalme”. Jutros u protestnoj vožnji splitskim ulicama više od 300 kamiona i tisuće automobila. Predsjednik Tuđman je, međutim, od jutros u Rimu (sa suprugom). Koliko imaju smisla sve te njegove šetnje Europom? Dr. Rudolf imenovan i ministrom vanjskih poslova (za pomorstvo je mnogo napravio!). Jučer su u JNA vojarnama umoreni po jedan vojnik Slovenac i Albanac (prvoga prignječili kamionom, drugoga džipom!)

 

27. svibnja

Događaji se zahuktavaju. SAD optužile Srbiju zbog kršenja ljudskih prava na Kosovu. Američki ambasador u Beogradu održao konferenciju za tisak. Srbija traži njegovu ostavku. Međutim, SAD drže da se Slovenija ne bi trebala odcijepiti. U Bileći afera zbog krijumčarenja oružja namijenjenog bosanskim Srbima. Barikade na dvadesetak kilometara od Sinja, u Otišiću.

Danas imali sastanak Odbora Fonda za kulturu (rasprava o gašenju Muzeja narodne revolucije, odnosno pretvaranju u galeriju umjetnina i polivalentni kulturni centar). JNA zauzela polazne položaje po BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Sutra počinju veliki zrakoplovni i protuzrakoplovni manevri...

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.