Hrvatski radio

Radio Split

Feljton (4): Znakoviti "Zrinjski" na tvrđavi Gripe

24.07.2021.

08:50

Autor: Frano Baras

Foto HNK Split

Foto HNK Split

Foto: - / -

U novom feljtonu "Vruće ljeto pod Marjanom A.D. 1991." profesor Frano Baras podsjeća nas na neka događanja u Splitu od prije 30 godina. Evo četvrtog nastavka s dnevničkim zapisima iz srpnja 1991.

17. srpnja

Kriza dostiže vrhunac. Hrvatskoj je nametnuto poluratno stanje. Noćas diverzija na dalekovodu: Zadar, Biograd i Pag ostali bez struje i vode. Nedaleko od Benkovca opet ubijena dvojica (svećenik i policajac).

Prekjučer bili na otvorenju Splitskog ljeta. Scenski impresivni Zrinjski na zapadanim zidinama tvrđave Gripe. (Rrežija Petar Selem, dirigent Loris Voltolini, naslovna uloga Ratomir Kliškić.) U ime pokrovitelja dr. Tuđmana, svečanost otvorio novi gradonačelnik dr. Petar Slapničar. Početak kasnio... pristup improviziranom gledalištu bio otežan. Inače scena veoma slikovita, čak i simbolična: sve se odvija na zidinama dojučerašnje ustanove JNA! Nažalost pjevači se morali boriti s vjetrom (jaka bura) i neakustičnošću prostora. Pet minuta poslije završetka (oko 00.01) u blizini odjeknula snažna eksplozija. To nas je uznemirilo, pak smo (supruga i ja) odustali otići s uzvanicima na prijem u hotelu “Split”. Na povratku kući, vozeći Balkanskom, ispred Higijenskog zavoda vidjeli tragove eksplozije (polomljene grane krošnji) baš ispred vojnog objekta smještenog u barakama (tu je navodno centar veze JNA?). Mupovci i specijalci obavljali uviđaj.

Danas ustrojen republički Krizni štab. Općinski je tek u nastajanju... trebalo je to obaviti prije mjesec dana! Skupština općine uputit će 'poslanice' gradovima prijateljima Splita i UNESCO-u... Iduća četiri dana očekuje se najgore. Večeras na Pleso sletio herkules s promatračima, osam Francuza s opremom pridružit će se ostalima. Četnici jučer ustrijelili američkog TV producenta našeg podrijetla.

22. srpnja

Krvoproliće se nastavlja. Danas minobacačima tučeni i Vinkovci. Vojni zrakoplovi mitraljirali zgradu općine, a iz vojarne po gradu pucali topovima. Dvadesetak mrtvih, pretežno civila. JNA je dobro opskrbila četnike. U Ohridu se sastalo tzv. Predsjedništvo. Tuđman napustio skup večeras u 20 sati, zbog “događanja u Hrvatskoj!” Preporučuje “pribranost i odlučnost”, ali i "spremnost da ovih dana uzvratimo na pobunu i okupaciju"... više ne spominje 'dostojanstvo'! Drugim riječima, mi smo u ratu! (Ja to ponavljam već dva mjeseca!)

Jučer bili na izletu u Nečujmu. Kupali se u zapadnoj uvali. Ručali u restoranu u nazočnosti tisuća osa koje su srljale u tanjure, čaše, boce, šalice! Kažu da ih se ne mogu nikako osloboditi. Potamanili su mušice, ali ne i ose. Besmrtne su! Iznenadio me velik broj 'turista' iz BiH. Čulo se i pokoje lepo-belo!

Danas dobio odgovor iz Alabame (USAFHRC) - potraga za zatraženom dokumentacijom o bombardiranju Splita 1944. potrajat će mjesec-dva, jer navodno imaju mnogo sličnih zahtjeva iz Europe. Večeras gledao Tatijev Playtime - pravo osvježenje u ovim tužnim danima. 

26. srpnja

U pravom smo ratu. Preksinoć JNA topovskim granatama i raketama masakrirala pitomce garde na spavanju u Erdutu. Opet neozbiljnost! Zašto nisu spavali na nekoj drugoj lokaciji, možda pod šatorima, umjesto na toj farmi! (Uhoda ima na sve strane!). Večeras tuku iz tenkova po Baniji. Sutra je 27. (Dan ustanka), čini mi se da je u tijeku novi - četnički! U Dubrovniku se sastali predstavnici Pentagonale. Saznajem da se Hrvati u Francuskoj sve to više angažiraju za domovinu...

Kojom se brzinom šire naša groblja! Gledao, popodne, kako će se križevi i grobnice na sjevernoj strani Lovrinca ubrzo stopiti sa susjednim naseljem. U sjetnim mislima sa svojim pokojnicima prisjećao se nepokopanih mrtvaca što se ovih dana raspadaju po žitnim poljima, kukuruzištima, voćnjacima i povrtnjacima Lijepe naše... Nismo li u smrti svi jednaki? Ne ukazuju li civilizirani ljudi posmrtno poštovanje i najljućem neprijatelju? Ne razlikujemo li se po tome od zvijeri?! Zar nije dovoljna užasna spoznaja što su te pokojnike rasporila ili razmrskala puščana i mitraljeska zrna, minobacačke mine, topovske granate ili rakete, zaklao nož?! Tko je stvorio, tko odgojio ta čudovišta što zabranjuju ukop pokojnika? A Europa već četrdeset i šest godina naivno misli da su zvijeri u ljudskoj spodobi, barem na njezinom teritoriju, zauvijek istrijebljene...

30. srpnja

Kriza kulminira, ali još uvijek nije proglašeno ratno stanje! Četnici su opet masakrirali desetke mupovaca i civila, osobito u Strugi. Policija u Vrginmostu pripojila se Krajini. Hrvatska je već amputirana. Samo slijepci ne vide kako se sve odvija po veoma dobro smišljenom planu pripremljenom u generalštabu JNA. Vojska logistički pomaže teroriste: opskrbljuje ih oružjem i municijom, izvlači im ranjenike i mrtve, a u kritičnom trenutku osigurava povlačenje ili probijanje iz obruča. Od Vukovara do Šibenika svo područje uz srpsku i bosansku granicu praktički su zaposjeli četnici i armija. Ne znam što čeka Vrhovništvo, što Europa?! Svaki je trenutak dragocjen, a Sabor će se sastati (ako mu neprijatelj uopće dopusti!) tek prekosutra. Jučer je potpredsjednik Predsjedništva, stanoviti Kostić, posjetio Borovo Selo i harangirao protiv hrvatske vlasti - odmah je uslijedila višesatna minobacačka paljba. Na današnjoj sjednici Predsjedništva, taj isti Kostić, predložen je i prihvaćen (sa 6 glasova) za šefa misije za nadzor prekida vatre... (Doista, čovjeku pamet staje!) Mesić je napustio sjednicu i Beograd. Međunarodna je sramota što su jučerašnjem sastanku 'dvanaestorice' pribivali Marković i Lončar. Upravo javljaju da zrakoplovi nadlijeću Vinkovce, Slavonski Brod, Osijek te sela Dalj, Erdut... Navodno se sprema napad i na Imotski. Rat se približava Splitu...

Ljeto odlazi u nepovrat, a u ribolovu (s Perinim brodom) nismo bili. Lani smo običavali vikende provoditi u drveničkim vodama. Zanoćiti pod Maltom i pripremiti lešadu ili brujet. Rano ujutro nastaviti do južnog rta Drvenika Maloga, zatim navratiti pod Maslinicu... Ima li išta ljepšega, za nas postarije, do laganog ribolova! Ove godine, nažalost, ništa. U ratu jesmo i nismo. Ali na more se ne usuđujemo. Danju iznad broda njuškaju helikopteri. Noću oblijeću borbeni čamci i komandosi. Usput može se naletjeti na periskop ili minu...

(Nastavit će se)

Frano Baras

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.