Hrvatski radio

Radio Split

Feljton (6): Gradom zavladala ratna psihoza

31.07.2021.

08:07

Autor: Frano Baras

Foto Arhiv Slobodne Dalmacije

Foto Arhiv Slobodne Dalmacije

Foto: - / -

U feljtonu "Vruće ljeto pod Marjanom A.D. 1991." profesor Frano Baras podsjeća nas na neka događanja u Splitu od prije 30 godina. Evo zadnjeg šestog nastavka s dnevničkim zapisima iz ratnog rujna 1991. godine.

13. rujna

Ratna opasnost ozbiljno se približava Splitu. Poslije vojno-četničke agresije u rejonu Masleničkog mosta i neposrednom zadarskom i šibenskom zaleđu, od jučer ujutro svim splitskim vojarnama uskraćena je struja i voda,  ("Neće teći hrvatska voda dok teče hratska krv") te prekinute telefonske linije. Jednako se postupilo po cijeloj  Hrvatskoj.

Vojni zapovjednik baze u Divuljama Jovo Strugar nazvao je odmah u 10 sati Zapovjedništvo obrane sjeverne i srednje Dalmacije i "ultimativno do 12 sati zatražio struju i vodu", u protivnom "zaprijetio je da će najprije podići zrakoplove radi zastrašivanja, pa onda narediti napad na određene vitalne ciljeve grada."

Također se doznaje da je Slobodan Marković, zapovjednik Brigade velikih patrolnih brodova, naredio da budu "spremni za borbene akcije na širem području Splita." Budući da su jučer posljedna dvanaestorica hrvatskih časnika napustili redove JRM, izgleda da je sad zapovjedništvo isključivo u rukama srpskih oficira. U 19.15 sati po naređenju potpukovnika Tome Stamatovića, načelnika Savezne i vojne kontrole letenja, zatvoren do daljnjega splitski aerodrom. Raketni brodovi i topovnjače usidreni su u Kaštelanskom zaljevu. U međuvremenu, novoimenovani zapovjednik Hrvatske mornarice admiral Sveto Letica održao je veoma ohrabrujuću prvu konferenciju za tisak.

Komanda VPO uputila je Kriznom štabu za SJD poruku: "Onemogućen nam je život i rad". Odgovorio im je Vlado Krpina: "Komando, povuci tenkove i topove..." Sinoć i noćas u Splitu dvije eksplozije. Prva oko 22h u WC-u pizzerije "Felix" u Doverskoj (na Mertojaku). Druga poslije ponoći u vojnom stanu u ulici Žrtava fašizma. Tu su  dvojica teško ranjeni, jedan je preminuo jutros. U popodnevnim vijestima Radio Splita saznao pojedinosti o noćašnjoj nesreći u stanu vojnoga pilota koji je pobjegao, a ostavio eksplozivnu napravu. Stanari zgrade primijetili su poluzatvorena vrata i zavirili unutra... Građane se upozorava neka pripaze na slične podvale, također neka se čuvaju sumnjivih napuštenih civilnih i vojnih vozila.

Doznajem da je gradonačelnik Petar Slapničar u odgovoru na pismo generalu Nikoli Mladiniću među ostalim naveo:

Dok je Vama samim načelom subordinacije moguće držati pod kontrolom postupke vaših jedinica, meni kao gradonačelniku nije moguće nadzirati i smirivati ogorčenje i neopisivi nemir 200 tisuća splitskih građana.”

Jučer je hrvatska policija uhitila četvero pod sumnjom četništva: ženu i trojicu muškaraca.

15. rujna

Od sinoć događaji se ubrzavaju. U 12.40h Radio Split javio da je došlo do pucnjave ispred Komande VPO. Straža zapucala na radnike Vodovoda koji su htjeli pustiti vodu ugostiteljskom objektu u Zvončacu. Također je najavljena   mogućnost zračnog napada.

U 13 sati u Zagrebu zauzeta zgrada Zapovjedništva vojnog zrakoplovstva V. oblasti i Kontraobavještajni centar (na  TV vidjeli neobrađenu snimku). Tijekom dana žestoko su bombardirana iz zraka i s mora vojna skladišta u luci Ploče zauzeta od sinoć. Veći dio vojne opreme i municije na vrijeme je odvezen, što je ostalo sada je uništeno. Naši su potopili i dva minolovca u luci. Slobodna Dalmacija piše da je jučer na splitskom području još 90 oficira  napustilo JNA.

U 15 sati predao se ostatak posade tvrđave Gripe (Vojni muzej), njih desetak. Ostali članovi vojnog orkestra napustili su JNA već prije dvanaestak dana. To je prva vojna ustanova u Splitu na kojoj je izvješena hrvatska trobojnica.

Oko 16 sati bombardiran je i pomoćni aerodrom na Hvaru kod Vrbanja: oštećena tri poljoprivredna zrakoplova. Oko 17 sati dva izviđačka zrakoplova (galeb) nadlijetali Split (Loru, Dračevac, Žrnovnicu).

U školsko dvorište na Pojišanu dovezene velike količine finog šljunka za punjenje zaštitnih vreća. Građani dolaze  automobilima i uzimaju koliko hoće. U 18.25 radio reporter, koji se nalazi ispred vojarne na Visokoj, javlja da se očekuje i njena predaja. Upozorava građane neka izbjegavaju vožnju u blizini. Posadi poručuje neka urade to što prije. ("Gospodo časnici, pokažite koliko je časti u vama. Armija kojoj pripadate više nije ni jugoslavenska ni narodna!")

Povremeno se čuje pojedinačna paljba iz teškog mitraljeza. Samo 200 metara od naše kuće, u hotelu "Bačvice" nalazi se zapovjedništvo Kriznog štaba. U 18.45h nazvao me B. Bavčević, kaže da vidi snajperista koji puca s prozora Komande VPO-a. Promet je potpuno obustavljen oko zgrade. Vojnici-stražari su u zaklonima pod kacigama.

Gospodin Van den Broek se uzrujava što smo blokirali vojarne, jer da to pogoršava stanje. A što bi on htio - da se prepustimo na milost i nemilost srboarmiji... Ministri vanjskih poslova Italije i Njemačke u Veneciji zahtjevaju da se vojska povuče ne samo - kao dosad - u vojarne, već potpuno iz Hrvatske. Gradonačelnik Zadra uputio je jučer pismo talijanskoj vladi. Talijani su poduzeli demarš u Beogradu i traže da se hitno upute promatrači EZZ u Zadar.

Radio Split nastavlja emitiranje. Oko 21 sai objavili razgovor s gradonačelnikom prof. dr. Petrom Slapničarom. Kaže da je večeras u 20.20 sati izvjesio hrvatsku zastavu na sada već bivšem Domu JRM-a (ex hotel "Ambasador"). Predala ga nekolicina vojnika bez ikakva otpora. Nađeno nekoliko automata, tromblona i nešto strjeljiva. Zbog sigurnosnih mjera sada specijalci pretresaju zgradu. U 21.30h predalo se i dvadesetak vojnika s oficirima iz male  vojarne Centra veze nasuprot zgrade Higijenskog zavoda. S vrha Kozjaka, gdje se navodno nalaze nekakvi vojni radio-uređaji, ispaljeno je oko 20 sati nekoliko bijelih raketa. Još se ne zna njihovo značenje. Stanarima oko vojarne na Visokoj preporučuje se zatvaranje prozora i eventualno napuštanje zgrada.

16. rujna

Sinoć, oko ponoći, Radio Split najavio mogćnost zračnog napada tijekom noći ili rano ujutro. Također da neće biti nastave u školama i na fakultetima. Pošto je ubrzo zagrmilo i započela jaka kiša, otišao sam mirno spavati. Ipak,  poslije ponovljenih upozorenja oko 3 sata, pola je Splita završilo po skloništima. Jutros rano saznali da se tijekom  noći predala i Raketna baza kod izvora Žrnovnice.

U 10 sati sastanak na Fakultetu. Direktor i dekan upoznali nas s izvanrednim mjerama I., II. i III. stupnja koje je proglasio krizni štab Sveučilišta. Oko 11.30 sati, dok smo još razgovarali u biblioteci, Radio je pozvao građane neka krenu u skloništa. Bilo je zanimljivo gledati kako odreda disciplinirano žure u "sklonište" koje se nalazi u susjednoj, tek nedavno sagrađenoj "oficirskoj" zgradi. Pristizali su sa svih strana; nosili priručnu prtljagu, poneki i nepokretne starije osobe ili malu djecu. Zadržao sam se u skupini pred ulazom. Ne čekajući završetak uzbune, otišao sam kući...

Oko 16.45h začule su se ponovno sirene. Opet smo krenuli u susjedno školsko sklonište na Pojišanu. Tu se okupilo stotinjak građana, uglavnom onih iz najbližeg susjedstva. Otvorena su i dva pomoćna izlaza. Saznali smo da se vojarna na Visokoj predala oko 13.30h, ali i da raketna topovnjača gađa vojno skladište Brižine (koje se već ranije predalo) nedaleko od Željezare u Kaštel Sućurcu. Poslije zagrebačke, hrvatskim se vlastima podredila i splitska Vojna bolnica na Križinama. Iz automobila parkirana pred školom nastavili smo slušati radio vijesti. Osijek je još uvijek pod teškim udarima. Također Vukovar i Vinkovci. Štete su neprocijenjive. Srboarmija krvnički udara na civilne objekte, ali trpi i ogromne gubitke u ljudstvu, opremi i oružju. Vojarne se predaju sve više. Bombardiranje prijeti Zadru i Šibeniku. Na kraju Dnevnika pročitano je pismo riječkog sveučilišnog profesora Uzelca upućeno bratu generalu Nikoli, zapovijedniku armijskog korpusa u Tuzli.

Večeras potpuno zamračenje grada, čak i stambene zgrade, vidi se tek po koji rasvijetljeni prozor. Mjesec nešto malo proviruje kroz oblake. Tko je mogao pomisliti da ćemo u ovakvim prilikama dočekati kraj ljeta.

17. rujna

Od 8 sati JRM blokirala splitsku luku. Nijedan brod ne može uploviti ni isploviti. Poslije doznali da je vojnopomorska blokada pogodila sve veće luke od Pule do Dubrovnika. Izbio manji diplomatski incident s trajektom Tiziano. Talijanski vicekonzul uzalud je intervenirao kod zapovjedništva JRM-a da mu se dopusti pristajanje. Nakon   višesatnoga čekanja pod Šoltom, brod je zaplovio natrag u Pescaru.  

Jutros rano torpedni čamac 223 ispalio dva plotuna prema napuštenoj kasarni u Segetu Donjem. Sat poslije vratila  se raketna topovnjača iz Marinskog zaljeva te u 7.55h ispalila četiri plotuna. Izbio požar u vojnom skladištu, oštećeno nekoliko privatnih zgrada. Vatrom su uzvratile snage MUP-a i ZNG-a te je prisilile da se povuče. Ratni brodovi pucali jutros i na Šibenik. Oštećena katedrala, vijećnica, hotel "Krka", gradski centar. Odbijeni nasrtaji četnika i vojnika pukovnika Mladića na šibenski most. Uništeno i zarobljeno više tenkova. Oboren jedan MIG i  jedan helikopter. Uništene dvije pomorske jedinice... Uslijedile dvije zračne uzbune: oko 12 sati i oko 18.30h, ali Split nije bio neposredno ugrožen. Potpuno zamračenje. Inače tijekom dana javljali se snajperisti iz Lore, s  nebodera kod Turske kule te po Splitu III. Mladićevci pokušavaju prodor prema Sinju iz pravca Vrlike. Naši ih odbijaju. Blokirali im tenkove.

Danas su u Igalu, u nazočnosti lorda Carringtona, sporazum o prekidu vatre potpisali: Tuđman, Milošević i Kadijević (objesi mačku o rep!). Prve rečenice glase: "Ovu zemlju dijeli svega nekoliko dana od građanskog rata, nenadnoknadivih posljedica. Barem oko toga nema spora..."

Oko 22 sata nazvao sam Radio Split (urednicu Noemu Žuvela) te im izdiktirao osobnu poruku: Onima na ratnim brodovima. Baš kada su je počeli emitirati oko 23 sata, oglasila se po treći put zračna uzbuna. Prijenos je prekinut, ali je poslije nastavljen u cijelosti oko 23.30 sati. Završavala je riječima: Vi još imate vremena spriječiti nepopravljivu grešku koju ćete počiniti ako cijevi svojih ubojitih oružja okaljate krvlju žrtava, ruševinama stambenih zgrada, industrijskih postrojenja i kulturnih spomenika... Trenutak je presudan, već sutra bit će kasno!

(Radio-poruka je sutradan ponovljena dva puta, a u Slobodnoj Dalmaciji objavljena je 19. rujna.)

(Kraj)

Frano Baras   

     

    

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.