Hrvatski radio

Radio Split

Naš feljton: Splitski ratni prosinac A.D. 1991. (2)

16.12.2021.

00:47

Autor: HRT Radio Split

Članak u Slobodnoj Dalmaciji 1991.

Članak u Slobodnoj Dalmaciji 1991.

Foto: SD / SD

Novi feljton u četiri nastavka iz dnevničkih zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu prosincu 1991. u Splitu i Hrvatskoj kada se stvara nova neovisna Republika Hrvatska...

Tajanstvena utroba Drobnjuša

15. prosinca

Večernjak iscrpno javlja o srbijanskoj pljački Vukovarskog muzeja. Navečer na TV raspravi o Hrvatskoj u Kanadskom parlamentu. Poslanici su govorili sjajno: kratko, sažeto i pametno. Otpor pružila ministrica vanjskih poslova, očito podržava predsjednika čija je supruga Srbijanka! Tuđman obavio smotru novih specijalnih elitnih jedinica hrvatske vojske.

16. prosinca

Najranije nazvao Roda: SD objavila njegovo pismo predsjedniku Bushu, potpisano Agnus! Na fakultetu do 14 sati. Kupio 16,5 litara benzina za 600 din. Od 17 do 19 u Muzeju grada sastanak Komisije za ulice. Odabir naziva koje treba mijenjati. Zamoran i nezahvalan posao. Zahtijevat ćemo neka se o prijedlogu izjasne stranačke klubove. Za idući put moramo pripremiti popise uglednika (umjetnici, književnici, glazbenici, slikari, političari) te institucije, događaja, gradova, regija itd.

U Bruxellesu zasjedaju ministarstva vanjskih poslova. Opet spletkare oko priznavanja Hrvatske i Slovenije. Bojim se da neće uslijediti 19. prosinca, kako su obećali Nijemci. SAD i UN nastoje pošto poto odugovlačiti. Ostaje tajnom zašto toliko navijaju za Srbiju. Uviđam sve to više da su programirani Van den Broek, Carrington i Vance. Zapravo, oni su neposredno odgovorni za sva rušenja i žrtve u Hrvatskoj, jer su od početka - svjesno ili nesvjesno - vodili pogrešnu igru. Svojim oklijevanjem samo su poticali srbijansko-komunističku bandu na nove zločine. Valjda će io njima povijest jednom izreći pravi sud. Gradonačelnik Slapničar se vratio iz Geneve i Zuricha. Naime, UNHCR organizacija za izbjeglice i pomoć djeci pozvala je gradonačelnika dvaju hrvatskih gradova na poseban sastanak. Slapničar je krenuo iz Splita službenim kolima, a u Rijeci se pridružio Benjamin Tolić kao zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Borisa Bužančića. Na sastanku su objasnili teško stanje prognanika i ostalih izbjeglica. Zaključeno je da će se u Hrvatsku poslati pomoć u hrani. Na poziv hrvatskih iseljenika zadržali su se jedan dan u Zurichu.

Nazvao dr. Š. Jurišić, kaže da je u Zadru stanje nemoguće. Izgleda da su mu četnici ubili tasta u Glini. Žalosno.

17. prosinca

Prošle noći ministarstvo EEZ-a vijećalo sve do dva sata ujutro. Zaključili su da će 15. siječnja priznati jednu republiku bivše Jugoslavije koje se prijave do 23. prosinca, a budu udovoljavale svim uvjetima. Izgleda da će naša Njemačka ipak priznati već 19., ali će priznanje stupiti na snagu tek 15. U prvi mah bio sam razočaran, međutim kad sam na Radio Beogradu čuo srbijanske reakcije, shvatio sam da je tako još bolje. Jugoslavija je definitivno izbrisana. Srbijanci traže da se čitava EEZ proglasi agresorom i optuži pri UN! Susreo Sinjane, pričali su mi kako su mine padale po Odrini i groblju. Osijek i Zadar ponovno bombardirani.

18. prosinca

Na fakultetu do 17 sati. Osijek žestoko bombardiran. Nekoliko drugih gradova također. Desetak mrtvih i više ranjenih. Uvelike se govori o opasnosti koja prijeti od Perućke brane. Uslijedila bi katastrofalna poplava. U SD danas slike i tekst o komandnom mjestu VPO u Drobnjušu (Korešnica) na pet katova! Nevjerojatno je što se sve nalazi u tom labirintu od 6000 m2 podzemlja dubokog do 140 metara. Niz sofisticiranih uređaja omogućava Iz komandnih dvorana praćenje kretanja brodova po Jadranu i susjednom Sredozemlju. Tu su još komunikacijske sobe, kuhinja, velika spavaonica, sanitarne prostorije, ambulante, bazeni s pitkom vodom, agregati... Procjenjuje se da je u taj vojni objekt uložen do milijardu dolara!

Đermano Senjanović podnio ostavku na predsjedništvo stranke Dalmatinske akcije, kaže da se ne želi baviti politikom u ovim vremenima. Uskoro će obljetnica mog feljtona o splitskim autonomašima. Izgleda da su se zavukli u mišje rupe. Samo dokad?

Večeras oko 20.30 (dok sam gledao emisiju o Baranji) žestoka paljba iz Lore. Potrajala sat vremena. Navodno se nastavila oko 22.30, ali mi je više nismo čuli zbog snažnog pljuska. Sedam-osam ranjenih. Jedan mrtav. Izgleda da se manje više pucalo po čitavu gradu. Tog momka je pogodilo u Vukovarskoj br. 106 (ex Balkanska). Ranjeno i nekoliko djece.

19. prosinca

Popodne na sastanku predsjedništva ex Yugo-France. Iscrpno pretresli stanje i djelatnosti: trenutno rade samo tečajevi. Odlučili prirediti primanje za djecu-izbjeglice koja uče francuski jezik. Također u izlogu postaviti obavijestnu ploču s isječcima iz francuskih novina u kojima se govori o ratu u Hrvatskoj. Pitanje novog naziva i oblika djelovanja zasad nismo utvrdili. Francuska strana predlaže da se pretvorimo u Alliance Française. Mi bismo pak željeli sačuvati tradicionalni status Cerclea ili Društva prijatelja Francuske.

U 12 sati priznala nas je Švedska, poslijepodne Njemačke, a večeras bez ikakve odgode Island. Italija također, ali tek od 15. siječnja. De Michelis je izjavio da će priznati samo bivšu republiku, a ne nove 'tvorevine', te prava zaštićenim manjinama. Popodne čuo na radiju da su uspostavljene 'nove republike' takozvane Krajine, Knina i Slavonija te da je general Uzelac krenuo 'u napad' iz Bosne! Srboarmija napada na svim frontama, najtežim artiljerijskim oružjem i avionima, ali trpi i velike gubitke: jedan avion i desetak tenkova. Osvećuju se na civilima. Ruše sve što je iznad zemlje. S Lorom večeras opet postignut sporazum za iseljavanje i ostavljanje cjelokupne nepokretne imovine. Dubrovnik posjetili savjetnici američkog Senata, izjavili su da su se sva sela kroz koja su prošli uništena i gotovo bez ljudi. Skupština Srbije odbacila sve prijedloge EEZ-a, traži pomoć od UN-a. Primjenjivat će stroge sankcije prema onima koji se ne odazovu mobilizaciji. Prikazan nož trbosjek. Opozicija to naziva 'srpskim ludilom'. Carrington pohodio Beograd (nije zadovoljan razgovorima s Miloševićem i Kadijevićem) i Sarajevo (bio zadovoljan). Jedino je srpska zajednica protiv upućivanja zahtjeva za priznavanjem; odlučit će se sutra. Kosovari se nadaju da će i njih priznati... Grad pun uniformiranih osoba s oružjem i bez njega. Večeras se opet pucalo (valjda u čast priznanja!). 

20. prosinca

Prošle noći Lora tukla topovima brodogradilište. Oštetili novogradnju švedskog putničkog broda; višemilijunska šteta.

21. prosinca

Noćas orkanska bura: potpuno razdrmala plastični krov. Spavao veoma loše. Amerikanci priprijetili Srbiji i armiji da ne diraju u ostale republike. Ali, oni nasrću kao mahniti. Marković podnio ostavku - konačno! SAD drže da Jugoslavija više ne postoji. Crna Gora će se izjasniti u ponedjeljak. BiH se već izjasnila da prihvaća prijedlog EEZ-a. Izetbegović ponovno izabran za predsjednika. Jutros prof. Bilić je govorio (u ime Komisije za ulicu) na Radio Splitu. Pokušavam nešto sročiti za novogodišnji broj ND. Listao stare “dnevnike”. Osjećam se rasuto i nervozno. Jučer nadlijetali avioni na velikoj visini. Strahujemo od naknadnog bombardiranja. Jutros zračna opasnost od Istre do Paga. Navodno je Radio Beograd javio da su “zatvorene” granice Jugoslavije. Govorio Adžić, kaže da se JA mora prestrojiti za “nove” ratne uvjete! Jezero Peruča i dalje raste.

22. prosinca

Jutros navratio do Šime (dr. Jurišić). Darovao mi tri primjerka drugog izdanja vodiča “Pariz”. Pričao o teškom stanju na zadarskom fakultetu: nema studenata, nema profesora, ali on i ostali iz Splita moraju dolaziti unatoč ratnoj opasnosti. Nema vode, nema struje, s prehranom je također teško. I sama politička situacija prilično nesređena. Zamolih ga da kod dr. Obada nabavi za mene primjerak Bibliografije Kraglskog Dalmatina. Vratio se kući po mrzloj kiši. Popodne nisam izlazio. Večeras “U krupnom planu” Tuđman je pročitao poslanicu, zatim puna dva sata odgovarao na pitanja gledatelja.

(nastavit će se)


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.