Hrvatski radio

Radio Split

Feljton: Splitski ratni siječanj A.D. 1992. (1)

06.01.2022.

09:09

Autor: HRT Radio Split

Preslik novina Slobodna Dalmacija

Preslik novina Slobodna Dalmacija

Foto: SD / SD

Nastavljamo feljton profesora Frane Barasa s njegovim dnevničkim zapisima prije 30 godina, u vrijeme kada se na početku Domovinskog rata branila samostalna Republika Hrvatska. 

Bivša JNA suprotiva EZ

1. siječnja 1992.

Tijekom večeri i noći banda s Istoka žestoko djelovala na svim frontama. Na udaru osobito Karlovac i zadarsko bliže zaleđe. U ponoć žestoka pucnjava desetak minuta. Također u ponoć prijenos koncerta za mir iz Dubrovnika (crkva franjevaca). Govorili Poljanić, Domljan i Kouchner. Orkestar iz Toulousea i crnačka pjevačica Barbara Handrichs (Telleman, Bach, Mozart) na kraju dječji zbor. Prenosila i francuska TV (Antenne 2).

Na misi u 11.30. Nabavili novu posvećenu svijeću (s hrvatskim grbom). Stara je dogorjela baš jučer. Daj Bože da s novom dođe i novo doba. Oko podneva i poslije zračna uzbuna u dvadesetak gradova. Vance jutros razgovarao s Tuđmanom. Navodno se svi slažu da dođu plave kacige, ali tek kad uslijedi prekid vatre. Uvijek isto. Gradonačelnik Slapničar reče mi da ovih dana putuje u Pescaru i Anconu s nadbiskupom Jurićem da bi zahvalili na humanitarnoj pomoći.

2. siječnja 1992.

Jutros dovršio "Hrvatska u Koloseumu" i odnio uredniku Franscesciju. Potužio mi se na Večernjak koji proziva Slobodnu zbog 'napada' na Jagodu Buić (Vjesnik, Danas, R. Zagreb), a oni su kaže, samo prenijeli pismo Mani Gotovac objavljeno u Vjesniku. On drži da je to po nalogu odozgo, budući da je Jagodin muž bankar Genscherov prijatelj...

U novogodišnjem Večernjaku dva članka o portugalskom ministru vanjskih poslova Pinheru. Jutros nam stigle s Madeire novine s Carminim 'otvorenim pismom' ("SOS da Croatia Carta aberta a todos os portugueses de boa vontade) objavljenim u Diario de noticias još 29. kolovoza 1991. Također nam javljaju da je krenula prva skupina od 30 portugalskih promatrača, odreda profesionalni vojnici. Hrvatske gradove i dalje razaraju. Danas prvi put raketirana i okolica Rijeke! U Zadru kritično. Izgleda da nešto nije u redu s organizacijom vojne obrane!? Navodno postignut dogovor o dolasku plavih kaciga. Popodne se u Sarajevu sastali hrvatski ministar obrane Šušak i Agotić s predstavnicima JA. Sutra je najavljen nekakav sastanak za konstituiranje "treće Jugoslavije" što li!? Radio Beograd javlja da je splitska Jugoplastika proizvela lažne plastične topove koji su postavljeni u Dubrovniku... U Spektru gledao reportažu o braniteljima Fort Imperiala (zaslugu za izgradnju tvrđave greškom pripisuju Napoleonu, umjesto maršalu Marmontu (!).

Neradni su 6. i 7. - pravoslavni Božić! Dani do 15. su presudni. Bojim se da će u međuvremenu banda napraviti još mnogo štete.

3. siječnja

Primjećujem da sve to teže pamtim jučerašnji dan. (Nije ni čudo, valjda početak skleroze uz toliko cigareta to je i očekivano!) Potpuno zamračenje, osim u neboderu iznad bivše depadanse JNA. Cijelog dana napadali Zadar i šibensku okolicu, te dvadesetak drugih gradova. Prekid vatre nastupio manje-više u 18 sati. Do 23 sata slušao "U krupnom planu", uži sastav vlade izlagao i odgovarao na pitanja. Tumače da će 'plavci' doći na krizna područja, da će se jugo-vojska i ostala banda povući te da će se vratiti iseljeni, osim onih koji su okrvarili ruke itd.

4. siječnja

Koliko poremećenih ljudskih sudbina, koliko zla i nevolja, koliko rušenja. Od koga? Od onih što se bratstvom hvališe! Odvratno. Popodne je JA konačno napustila Loru s dva nakrcana broda, ostavili su uglavnom krš. Uništili topovske cijevi itd. Izgleda da smo se konačno oslobodili te prljave jugosoldateske, nadajmo se zauvijek.

5. siječnja

Večernjak danas objavio pretisak ulomka o 'grko-istočnjacima' u Dubrovniku iz Bersine knjige Dubrovačke slike i prilike. Također i poduži intervju s Jagodom Buić koja se sada uvelike opravdava. U 12 sati čuo na radiju da su jutros opet pucali po Srđu i nekom brodu što je teglio preostale spašene jahte put Korčule. Popodne po običaju bili kod Denegrijevih (Fête des rois). Među ostalim raspravljali o ravnodušnosti Europe i ostalih spram Hrvatske. Gérard pričao da su mu dvojica francuskih promatrača priznali kako su malo što znali o pravom stanju u nas. Poslije su ipak 'progledali', ali samo iz svog vojničkog kuta gledanja. Navodno nisu imali dnevnice, ostali pak uz besplatan stan i hranu primaju po 220 USD dnevno! Na kraju smo se složili da unatoč velikim stradanjima ipak moramo biti sretni što smo se konačno (barem mi u Splitu) oslobodili nazočnosti jugosoldateske.

6. siječnja (Sveta tri kralja)

Tek jutros saznao da je moj zapis "Hrvatska u Koloseumu" ipak bio objavljen 3. siječnja, ali u večernjem izdanju SD i to na dubrovačkoj stranici... Kasno navečer nazvao urednik Mirković, tražio podatke o dr. Mirku Buiću (Jagodinom ocu), namjerava pisati povodom polemike Jagoda – Mani. Informirao ga koliko sam znao.

Neki francuski general na TV veoma pametno govorio o tome kako se rat u Hrvatskoj može zaustaviti vojnom silom i s malo gubitaka. Ipak, preduvjet je priznavanje, a to je ono što je Europa propustila učiniti dosad. Tuđman čestitao pravoslavcima sutrašnji Božić. Milošević, međutim, čestitao samo episkopu Pavlu! Na Cetinju zabranjena pripremana javna proslava Badnjaka.

7. siječnja

Šetao Rivom s Palom (Zlatko Palaveršić), opet pričali o splitskim poratnim stradanjima 1944.-45. On se učlanio u Udruženje Hrvatskih političkih zatvorenika, kaže da su im prostorije u hotelu Ambasador. Navodno je Mitterand opet napao Nijemce zašto su nas priznali na svoju ruku. Popodne je avion JNA raketirao dva helikoptera s promatračima nedaleko od Varaždina: jedan eksplodirao, drugi se uspio spustiti. Zabranjen najnoviji broj ST (a jutros su ga uvelike prodavali po gradu!) jer u nekom razgovoru otkriva vojne tajne... Banda opet sporadično napada Šibenik i druge gradove. Babić-zubar prijeti da će napasti 'plave kacige' ako dođu na područje Krajine. U SD opširan intervju s Radom Šerbedžijom, usput hvali Split i Splićane (sic!) da se Vlasi ne dosjete!

8. siječnja

Već kasno sinoć saznali pojedinosti o obaranju helikoptera. Poginula su 4 Talijana i Francuz. Odjeknulo diljem svijeta. MIG je krenuo iz Bihaća, očito po zadatku. Generalštab izrazio 'žaljenje' i suspendirao zapovjednika zrakoplovstva general-pukovnika Jurjevića. Danas popodne o svemu raspravlja talijanski parlament. Bushu pozlilo za vrijeme večere na japanskom dvoru (navodno je prije toga igrao tenis s carem!).

Možda nešto napišem o odlasku 'Ukletog Holandeza' (Van den Broeka) - "otišao, zbogom, reko nije"! Sudbina nam je šest mjeseci ovisila o njegovim diplomatskim prepucavanjima. Valjalo bi pokrenuti izdavanje Razglednica razrušenih hrvatskih gradova... Ulice pune gardista u prolazu ili na dopustu. Poslije sedamdeset godina konačno smo se oslobodili gedža. Valjalo bi pisati o njihovim 'odozgo' sugeriranim ženidbama s Dalmatinkama kako u kraljevskoj, tako i u socijalističkoj Jugoslaviji...

9. siječnja

Dobio pismo od Rubena (Mo Radice) s prilogom "Otvoreno pismo generalu Kadijeviću" (demisionirao je jučer!) objavljeno u Vjesniku 6. I. Jako oštro i ubojito po generala i Miloševića! Popodne u Udinama pokop u oborenom helikopteru poginulih Talijana. Općinski protokol javio da je sutra misa zadušnica u 18 sati u crkvi sv. Duje. Još ne znamo što je bilo u Bruxellesu (predsjednici ex republika + Carrington). Beogradski komentatori (osobito Lazanski) pokušavaju izmisliti opravdanja o počinjenom zločinu.

12. siječnja

S primirjem kako-tako. Petnaesti se bliži, ali Francuzi i Englezi nas ne misle priznati, čak forsiraju Talijane neka i oni odustanu! U današnjem Večernjaku zanimljivi intervju s Kouchnerom (Korzikancem!), dobro ga je iscijedio mali Boko! Svih osam stranica posvećeno je Dubrovniku.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.