Hrvatski radio

Radio Split

Feljton: Splitski ratni svibanj A.D. 1992. (1)

04.05.2022.

21:42

Autor: Frano Baras

Procesija za Sudamju

Procesija za Sudamju

Foto: HRT / HRT

Iz dnevničkih zapisa profesora Frane Barasa o događanjima u Splitu, Hrvatskoj i regiji u svibnju 1992. godine, prvi nastavak.

2. svibnja

Noćas na Zrinjevcu (u susjedstvu konzulata SAD) snažna eksplozija velike razorne moći!? U Kaliforniji veliki crnački nemiri: tridesetak mrtvih, više od 1000 ranjenih i 4000 uhićenih. U Sarajevu oko podne ratni užas. JA nadire tenkovima, a s okolnih brda tuče topovima. Pola grada je u plamenu. Sve komunikacijske veze prekinute, osim Radio Sarajeva koje u Dalmaciji još čujemo, ali se ne čuje i u gornjoj Hrvatskoj. Već četiri sata traju žestoke borbe. Vojska je pokušala prodrijeti s oklopnjacima do Doma JNA, kada su ih zaustavili teritorijalci počeo je pakao. Izetbegović je nastojao doletjeti iz Lisabona, ali se nije uspio spustiti jer je aerodrom bio zatvoren, ostao je u Rimu. Coutillero je još sinoć prekinuo razgovore i pozvao Karadžića neka najprije zaustavi topovsku paljbu i blokadu Sarajeva. Sada im Srbi uzvraćaju u svom stilu.

Popodne u dubrovačkim vodama pucali na gliser s predstavnicima UN i EZZ. Kod Čapljine ubijen časnik UN, drugi teško ranjen. A Europa i dalje čeka... čeka, pa ćemo se i načekati dok se ne odluči Adžiću & comp. zube pokazati... Veoma dramatičan nastavak: Izetbegović ipak stigao na sarajevski aerodrom, ali ga JNA zadržala i sprovela u kasarnu Lozovac (?) van grada. TV prenosila telefonske razgovore između njega, članova Predsjedništva i generala. Natezali se više od sat vremena. Tobože traže prekid vatre, a u međuvremenu bombardiraju grad sa svih strana... Mnogo ranjenih, mnogo mrtvih, mnogo ruševina. Sarajevo gori!

3. svibnja

Izetbegović tek tada stigao u Sarajevo u 'komandu', a kolona s Kukanjcem krenula van grada. Večeras javljaju da se s padina Trebevića spušta više desetaka tenkova i kamiona punih Arkanovaca. Strahujem da će prodrijeti u grad i napraviti pokolj. Jučer četnici ubili jednog eezovca (belgijskog časnika) i nikome ništa! Danas bombardirali Bosanski brod, Metković, večeras opet Zadar... Hoće li konačno Europa uzvratiti udarac? Sumnjam...

4. svibnja

U Adrijani imao dogovor s novinarom F. Jurićem za snimanje emisije o Sudamji. Popodne na fakultetu. U Bosni pakao, pogotovo u Sarajevu. Bosanci zahtijevaju od KESS-a 'vojnu pomoć'. Žestoko se bombardiraju i krizni gradovi po Hrvatskoj (osobito Slavonski Brod, Osijek, Zadar). Srbo-crno-slavci su potpuno podivljali i ne obaziru se ni na koga: Sodoma i Gomora, a EZZ, SAD ili UN izražavaju samo "veliku zabrinutost"... Sve su maske davno pale! Očito je da su bjelosvjetska gospoda otpočetka priželjkivala da nas JNA slisti. Zato i harače toliko, jer znaju da ih nitko iz 'kapitalističkog sveta' ne želi zaustaviti. Jadna Hrvatska, jadna BiH! Zbog eksplozije na Zrinjevcu u Zagrebu 'provjereno' 2000 sumnjivih. Slušam Radio dnevnik (22 sata): ponovno napadnuti Šibenik i Zadar. Ezzovci se povukli u sigurnije gradove. Potpuno ludilo! Opća opasnost posvuda! Zračna opasnost posvuda! Plavcu popodne poslao Sablasni brodovi prijete. Razmišljam o 'radio drami', ali sam odviše rastrgan svakodnevnim užasima: valjalo bi isključiti i radio i televizor.

5. svibnja

Na terasi Turističke palače snimali za TV Marjan razgovor o Sudamji. Poslije u Općini dotjerao gradonačelnikov govor za svečanu sjednicu.

6. svibnja

U 9 sati sjednica Komisije za preimenovanje ulica: rješavali Kocunar, Špinut (Poljud) i još neke ulice u centru. U 20 sati na TV Marjanu emisija Sveti Duje Splita grada: don Cvitanović o svecu, Č. Ganza o starom splitskom statutu, P. Petrić o procesiji, ja o sajmenom dijelu proslave. Srbi manevriraju na sve moguće načine: sada su čak "povukli" svoje državljane iz JNA u BiH, ostat će samo oni koji su rodom iz Bosne - ali opet Srbi. Popodne u 16.40 u gruškoj se luci sudarili trajekt Ilirija i mali brod Aurora krcat putnika. Desetak utopljenika, više ranjenih. Kako se to moglo dogoditi! Rusi sprječavaju odluku KESS-a o isključenju "Jugoslavije". Preko uredništva SD stiglo mi pismo od Vanje Ilića iz New Yorka: rado čita moje članke, pita jesu li objavljeni i u knjizi.

7. svibnja (Sveti Duje)

Gledao djelomično procesiju. To je prva poslije 52 godine jugokomunističkog bojkota / zabrane Sudamje! Mnoštvo zastava (župnih i društvenih) narodne nošnje, moreškari, alkari, bratimi itd. svećenstvo i redovnici, nadbiskup i gradonačelnik s predstavnicima Općine svi s bijelim 'šalovima'. Uzalud se pokušavao probiti do Peristila... Prošetao gradom (velika vrućina!) na pazaru kupio dva cigalina (po 10 HRD) i najmanju drvenu žlicu (30 HRD). Zvao urednik Plavog vjesnika: naručio još pet priloga. Večeras idemo u HNK na Svečanu sjednicu Općine.

8. svibnja

Sinoć u HNK svečana sjednica općinske skupštine: podjela nagrada grada. Obilna zakuska (kao da rata nema!?). Vratili se oko 22 sata. Jutros, na banci saznao da je noćas eksplodirala ručna bomba u Plavoj kavi u Špinutu: jedan mrtav i petnaestak ranjenih. Kolegica mi pričala kako je sinoć na Hitnoj pomoći vidjela ranjenike iz Hercegovine, bolničarke koje su ih dopratile bile krvavih hlača i cipela, rekle joj da su rovovi puni ljudskog mesa! Mnogi Splićani ogorčeni što je obnovljenu procesiju sv. Duje nametljivo predvodio i jedan od bivših 'komunjara'! Vrućina velika. Danas Srbi bombardirali Imotski i Međugorje (a sinoć su javili da su Hrvati i Srbi iz BiH sklopili nekakvo primirje u Grazu!?). Govori se da u BiH ima više tisuća mrtvih. Mostar je potpuno razoren. Sinoć na TV biskup P. Žanić kuka da je izgorjela biskupija, kaže da će ići protestirati u Rim. Popodne opet tukli Biograd, Sinj, Dubrovnik... Adžić i Kukanjac podnijeli ostavke, dvadesetak generala umirovljeno (među ostalima Rašeta, Nikogović, Aksentijević...). Valjda su mlađi pukovnici preuzeli vlast? Jučer u Slobodnoj opet provokativan članak Tuđman zlatousti!. Poslije večere navratio do grada: od Srebrenih vrata do dna Pjace sve vrvi od mladeži. Pokoji stariji (seoski) napiti gardist, nasreću bez oružja. (Pijane bi valjalo uhititi, a svima zabraniti nošenje oružja po gradu!) Kessovci i ostali još se uvijek natežu hoće li ili neće priznati 'Treću Jugu-tugu'! Postaje nemoguće sve pratiti - čak i besmisleno. U prirodi je kasno proljeće, mladost svakodnevno gine, a Europa sadistički uživa! Prije nekoliko trenutaka (22.30) 'opća opasnost' u Karlovcu. Sabor zasjeda i mlati praznu slamu o pravima manjina te o 'autonomnim kotarevima' Knin i Glina...


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.