Hrvatski radio

Radio Split

Feljton: Splitski ratni svibanj A.D. 1992. (2)

20.05.2022.

07:49

Autor: Frano Baras

Naslovnica Slobodne Dalmacije

Naslovnica Slobodne Dalmacije

Foto: SD / SD

Objavljujemo drugi završni dio iz dnevničkih zapisa profesora Frane Barasa iz svibnja 1991. godine. 

9. svibnja

Srpski jugo-demoni napadaju na svim frontovima: avionima, topovima, raketama, bacačima! Ljudi ginu na desetke svakodnevno. Sarajevo, Mostar u ruševinama, Osijek također, a plavci još ne preuzimaju vlast. EZZ povlači ambasadore iz Beograda, a Srbi i dalje divljački ruše i ubijaju.

13. svibnja

U BiH ratni pakao. Kod nas je također žestoko na svim bojištima. Danas incident na Visu s trajektom Vis. Ratni brod nije mu dao pristati dok zapovjednik nije potvrdio jesu li ukrcali "drugarice Uzelac" (ženu i kćerku zloglasnog generala!). Tuđman otvorio pulski aerodrom. Poslije 8 mjeseci otvoren i splitski, među prvima otputovala Mrs. Cynthija.

14. svibnja

U Komisiji za preimenovanje predložio da se umjesto nazivima ulica, prezimena starih splitskih plemićkih obitelji obilježe malim spomen-pločama na njihovim palačama. Rješavali Kman. Konačno su svi nazivi ubačeni u kompjutor i uskoro ćemo imati novi popis i plan. Sutra u 8 sati UNPROFOR treba preuzeti "istočni sektor" (u Slavoniji). Njihov stožer seli iz Sarajeva. U Slobodnoj osmrtnica baritona D. Kukovca: umro od posljedica pada (prilikom napuštanja stana Ive Sveteca izgubio ravnotežu i upao u stubišni otvor!). U Matici hrvatskoj večeras predavanje V. Mirkovića "Velikosrpske krivotvorine povijesti"!

17. svibnja

U SD žestoki napad na Plavi zabavnik, osobito zbog zapisa o hrabrom domobranu Buniću iz prošlog rata! Također (u rubrici 'reagiranja') insinuacije na račun dr. N. Ružić.

18. svibnja

Posjetio dr. Milovana Tomića (pozvao me jutros telefonom), ima veoma zanimljivu građu, pismene izjave svjedoka o tragičnom incidentu koji se dogodio u Omišu prije 60 godina, 29. lipnja 1932.,)na dan Sv. Petra i Pavla (prilikom Euharističkog kongresa) kada su jugoslavenski žandari pucali na vjernike i glazbu u procesiji: bilo nekoliko mrtvih i više ranjenih. (Cenzura tadašnjeg tiska zapriječila je objavljivanje svake vijesti o tom događaju!) Također mi pročitao zapis o dr. Jakši Račiću i supruzi te njihovom karitativnom radu sa splitskim besprizornima tridesetih godina. Proteklih dana Osijek, Sarajevo, Mostar... žestoko bombardirani. Prebjegla dva MIG-a na našu stranu. UNPROFOR nije obavio posao, sada traže još 74 sata odgode. Očito ruska posla. Izvjesni ruski pukovnik prilikom posjete Osijeku, preuzeo stvari iz stana odbjeglog četnika. Na kraju su ga otkrili i sve mu zaplijenili. To je neviđeni skandal za pripadnike UN. Onaj Nambijar s glavninom stožera prebacio se iz Sarajeva u Beograd. Imali poziv i karte za večerašnji prigodni koncert u povodu otvorenja Udruženja glazbenika, također i za svečanost na Gripama u povodu proslave "Lučac – Manuš 1692.- 1992. crkva i škola", ali nismo otišli (propuhala me bura). Prof. Petriću telefonski priopćio tražene podatke o Osnovnoj školi Lučac (moj dida Frano Bradić bio je upravitelj, u njoj su i stanovali na četvrtom katu, tu se rodila (1902.) i moja majka!) Također i o pradidi Mihovilu Ozretiću koji je preselio koludrice iz grada u novi samostan i obnovio crkvicu u Žnjanu. (Morao bih malo više pozornosti pokloniti svojim predcima, pišem o mnogima, a njih zaboravljam...)

19. svibnja

Neobična vijest o splitskim razgovorima na temu hrvatsko-bosanske konfederacije. UNPROFOR nije poduzeo ništa: progoni rušenja i ubijanja se nastavljaju. Oštar protest potpredsjednika Vlade Ramljaka. Gradonačelnik Slapničar otišao s bivšim nadbiskupom Franićem po humanitarnu pomoć u Ankonu. Vraćaju se večeras Bartolom Kašićem. Uredništvo časopisa Kačić traži suradnju za prigodni broj posvećen fra Karlu Jurišiću. Puca se i ove noći. Popodne potres (priličan) epicentar između Sinja i Trilja. Noćas opet stradao Zadar: petero mrtvih i više ranjenih...

20. svibnja

U Feralu neukusno i sramotno izrugivanje: objavili fotografije iz đačkih dana Staljina, Hitlera i Tuđmana! (Tko i zašto potiče tu – u ovom trenutku – sasvim deplasiranu i štetnu publikaciju!?) U trećem broju Plavog zabavnika moj zapis Jedra puna tajni... Na razredom ručku kod Ćose, njegova sestra pripovijedala zanimljive pojedinosti o brojnim hapšenjima u Splitu 1944.-45.

21. svibnja

Sjednica Komisije za ulice: pretresali novi popis izrađen kompjutorski, unijeli neke manje izmjene. Potrajalo sve do 13 sati. Idućeg tjedna se nećemo sastati, jer je sjednica općinske Skupštine. Navečer bio na otvorenju izložbe V. Lipovca posvećene Dubrovniku. Bio 'tout Split'. Zadržao se veoma kratko.

22. svibnja

Popodne gledao izravan prijenos iz New Yorka: primanje Slovenije, Hrvatske i BiH u UN. Govorili: Kučan, bosanski ministar vanjskih polova i Tuđman. Tuđman spomenuo i 'bijeli brački kamen' i Augustinčićevog Konjanika... Već nekoliko dana sistematski uništavaju Zadar i okolicu. Jučer velike borbe oko Slanoga.

23. svibnja

I dalje ruše Zadar. Iz Trebinja uvelike prijetnje Dubrovniku. 'Đenero' Mladić zaprijetio Sarajevu zbog blokiranih kasarni. Noćas stigle izbjeglice (oko 5000) koje su četnici bili zadržali na Ilidži. Pišem Splićani iz 'zatvor-ekspresa'.

24. svibnja

JRM napušta Lastovo (izgleda definitivno). Naši zauzeli Slano i Križ iznad Zadra. Priča se da imamo mnogo žrtava... Gledali Tuđmanov povratak i miting na Jelačića trgu. Govorio po običaju - kao da je rat završen - a nije! Zapad je još uvijek neodlučan glede sankcija protiv Srbije, o vojnoj intervenciji da i ne govorimo.

27. svibnja

SD u gradskoj rubrici najavljuje novi plan grada. Naprotiv, valjalo bi pričekati dok se ne preimenuju ulice. (Očito nekakva podvala od strane SDP-a.) Jutros četnici iznenada gađali bacačima centar Sarajeva i to baš mjesto gdje su građani čekali u redu za kruh: dvadesetak mrtvih i oko stotinu ranjenih. Prava klaonica. TV sve snimila i odmah proslijedila u svijet. Užas! Svi smo konsternirani, izgleda čak i svjetska javnost. Popodne sjednica predsjedništva Društva prijatelja moliških Hrvata u prostorijama ex hotela Ambasador. Prof K. Gamulin izvijestio o radu, pripremama za ugošćivanje Moližana, skupljanju knjiga, dežurstvima, primljenoj pošti itd. Predložio mu neka pokrene Ljetopis društva. Poslije skromna večera u prostorijama DIT-a kod Turske kule. Novinar M. Vuković pričao nam o pripremi Antologije hrvatskog aforizma koju će mu objaviti Matica hrvatska.

28. svibnja

Naši naglo očistili prostor na zapadnom dubrovačkom bojištu. Zauzeli i kotu Sv. Križ iznad Bibinja kod Zadra (četnički zapovjednik bio neki prof. Bjelanović, bivši predavač predvojničke obuke u zadarskoj gimnaziji... Opet su gađali i Sinj.

29. svibnja

Na sjednici Komisije za ulice (u krnjem sastavu) podijelili zaduženja za ispisivanje natuknica. Predložili stručni odbor za izradu novih uličnih ploča. Razgledali priloženi uzorak (slova bi ipak valjalo klesati u pravoj 'kapitali'!). Poslije lektorirao talijanski prijevod gradonačelnikovog govora za Firenzu. Popodne u direkciji Drame HNK (Smajić, Sviben, Boko tražili od mene podatke o Anouilhovom Beckettu. Boku zaimala i posjet bana Jelačića Splitu, sukobi narodnjaka i autonomaša, jer namjerava adaptirati Fabrijev roman Berenikina kosa. Slobodna javlja da je jedan odbornik na sjednici Općinske skupštine opet žestoko napao pisanje A. Kudrjavceva. Kažu mi da je Slobodna prethodno tom istom odborniku odbila objaviti odgovor... Opet dalekometnim topovima tuku Dubrovnik. Pogođeni mnogi objekti u staroj jezgri. UN se spremaju proglasiti opći embargo na Srbiju i Crnu Goru. Izgleda da ih još jedino pokušavaju spasiti Francuzi, čak su ih se i Rusi odrekli.

30. svibnja

U Splitu skromna proslava Dana državnosti, u Zagrebu svečanije: okupili se na Jarunu. Tuđman podijelio odlikovanja 'Zrinski i Frankopani' članovima obitelji poginulih vojaka. Popodne opet bombardiraju Dubrovnik. Tijekom dvaju posljednjih dana sustavno razaraju Sarajevo i Mostar. Večeras u 19.30 i posljednji pripadnik JRM napustio Vis, tako barem javlja radio. Očekuje se proglašenje embarga. Francuzi ih pokušavaju poštedjeti na športskom polju! U 22 sata doznajem da je Vijeće sigurnosti izglasalo sankcije! Nažalost opet se gađa Dubrovnik. Milošević naglo - nekoliko sati prije početka sutrašnjih izbora u Srbiji - zatražio prekid neprijateljstava u BiH (sic!)

Frano Baras


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Svi za Lećevicu

radionice