Hrvatski radio

Radio Split

Feljton: Splitski ratni travanj A.D. 1992. (2)

12.04.2022.

11:59

Autor: Frano Baras

Članak u Slobodnoj Dalmaciji

Članak u Slobodnoj Dalmaciji

Foto: SD / SD

Drugi od tri dijela travanjskog dnevnika profesora Frane Barasa o događanjima u Splitu i Hrvatskoj te BiH 1992. godine.

10. travnja

U 12 sati u Etnografskom muzeju na otvorenju izložbe "O uskrsnim običajima" i "Ab ovo". Dosta svijeta. Govorio Tonko Maroević. U prizemlju etnografski izlošci, na katu umjetnička ostvarenja na temu "jaje". Među ostalim duhovito "živo jaje" (dražesna djevojka golih ramena odjevena u "jaje"!). Popodne nisam otišao na sastanak predsjedništva Društva Molišanskih Hrvata (bila kiša, osjećao se loše).

11. travnja

Jugo. Kiša. U BiH se razbuktava ratni požar: Zvornik, Kupres, Čapljina, Sarajevo. General Kukanjac dao ultimatum MUP-u neka isprazni desetak objekata u Sarajevu, inače će ih granatirati iz kasarni. Rok: 15 minuta po odlasku portugalskog pregovarača. Jednako će postupiti ako dignu u zrak Višegradsku branu (time prijeti izvjesni musliman!). Borislav Jović s "vojvodama krajina" opet otputovao u Genevu i New York. Stanje veoma kritično. Posljednja je nada NATO.

12. travnja (Cvjetnica)

Veoma reljefni snovi o grobljima i mrtvacima. (...) Budio se više puta. Jutros rano slušao Radio Sarajevo: očito podržava srpsku stranu, zbivanja u Hercegovini uopće ne spominju. Prebiru po sentimentalnim žicama jugoslavenstva: čitaju "poruke" raznih E. Kusturica i partizana sudionika Igmanskog marša...

13. travnja

Nazvali iz Vjesnika: traže suradnju za novi Plavi zabavnik s područja pomorske prošlosti (kao u nekadašnjoj Karaki) Branka Brekalo iz HTV Split tražila podatke o drevnom korizmenom običaju Prikazanje anđela u Kaštel Starome.

14. travnja

U Naučnoj biblioteci posudio dva posljednja broja Riviste dalmatiche (jedan je posvećen odjecima aktualnih događanja u Hrvatskoj i Jugoslaviji u talijanskom tisku). Iznenadio me objavljeni intervju s našim Brunom Profacom koji kaže da mu je "materinjski jezik" bio talijanski (!) zato što je osnovnu školu pohađao u Zadru pod talijanskom okupacijom. U članku kojim se komemorira 100. obljetnica Bajamontijeve smrti, spominje se i članak V. Mirkovića objavljen istim povodom u Slobodnoj!

16. travnja

U Slobodnoj (gradska rubrika) prvi nastavak mog feljtona Drevni običaji Velikog tjedna. U istom broju objavljen u sadašnjem trenutku sasvim neumjestan članak "Kulturna revolucija" kojim se ironizira sve hrvatsko, osobito vojna tradicija. Rekonstrukcija vlade: ostavke V. Pavletića, I. Vekića, smijenjeni još neki ministri. Velika kiša.

17. travnja

U BiH se nastavlja srbočetnički i armijski teror nad Muslimanima i Hrvatima. Stigao i zlokobni Vance. Amerikanci priprijetili Srbiji i JA, ali su im dali rok do 29. o. mj. Što će se sve dotad dogoditi!? Koliko će jadnika biti poubijano, koliko protjerano, koliko kuća popaljeno! KESS također "oštro" napao Srbiju. Ipak, sve su to samo riječi. Sramežljivo spominju mogućnost vojne intervencije. Europa je spora, previše oklijeva, a ljudi ginu. Popodne obilazio crkve: posvuda krcato. Gledali prijenos Križnog puta iz rimskog Koloseuma. Tijekom noći uvelike zahladilo: bura s kišom. U Zagori sigurno pada snijeg.

18. travnja

Poslije sastanka s Tuđmanom, Vance izjavio: "Nastavak borbi vodi u propast!" Zagrebačke novine nisu stigle - orkanska bura, trajekti kod Paga ne voze. Popodne navratio do Sv. Duje (upravo su postavljali kamere za sutrašnji prijenos uskrsne mise). Urednik TV Marjan zamolio da sa župnikom Gospe od Spinuta don Marinom Barišićem (sadašnji nadbiskup!) sudjelujem u sutrašnjoj emisiji o uskrsnim običajima. Poslije navratio TV voditelj Branko Nađvinski da bi se dogovorili o koncepciji emisije. Dinar opet devalvirao: 1 DEM = 94 HRD, USD = 156 HRD, GBP = 273 HRD.

19. travnja (Uskrs)

Na misi u Gospe od Pojišana (11.30) pričest se dijelila po crkvi... Poslije čestitali prisutnim znancima i prijateljima. Razgovarao s Jakovom Kovačem (Crveni križ), jer moja supruga želi zainteresirane Portugalce povezati s Društvom za pomoć djeci Hrvatske. Od 19 do 22 sata u podrumskom studiju TV Marjan. Snimanje se oteglo zbog predugih inserata, pjevanja Srdelica i djevojačkog trija. Sve u svemu, valjda nije bilo loše. U 23 sata nazvao me stari Kruno Bonačić (94 godine!): želi razgovarati i pokazati mi svoju dokumentaciju. Razmišljao o svim mrtvima: rodbini, prijateljima i znancima. Valjalo bi im posvetiti - barem nekima - koji redak.

2O. travnja

U Sarajevu i ostaloj BiH pravi pakao. SAD žestoko priprijetile Srbima i JNA. Malo je koristi od riječi: Srbi se jedino boje "batine"! Noću slušam izvještaje Radio Sarajeva. (Uredništvo je prilično sumnjivo, odviše okolišaju!) Veoma teško u Mostaru i ostaloj zapadnoj Hercegovini.

21. travnja

Poslije nastave navratio do Vjesnikovog dopisništva i faksirao naručeni članak za Plavi zabavnik. Razgovarao telefonski s urednikom, naručio mi još tekstova. U Naučnoj tražio građu o uređenju Marulićeve "rodne kuće" 1923. Poslije posjetio novotvorenu Vinoteku u Bijankinijevoj ulici (odličan flaširani viški plavac 92. HRD). U Bosni i u nas agresija se nastavlja. Večeras bombardiran i Metković!

22. travnja

U Komisiji za ulice radili uspješno: jednu na Mejama (na moj prijedlog) posvetili T. P. Maroviću. jutros u povodu prve godišnjice smrti bila komemoracija. Poslije radio u 'periodici' Naučne. U Sarajevu sve to gore. Plavci su potpuno inertni. Indijski general Nambijar vozika se naokolo, puši, smješka se, a ne poduzima ništa, barem ništa vidljivog. Hrvati i dalje napuštaju rodna ognjišta, četnici im i dalje pale kuće. Posvuda se puca. Zašto ih ne zaustave! Zašto su uostalom uopće dolazili, ako ne namjeravaju ništa poduzeti. U Beogradu tumače da su SAD i KESS u velikoj zabludi: Srbija nije ništa kriva, krivi su ostali itd. Da poludiš! Prevodimo na portugalski okružnice koje smo jučer dobili u Društvu za pomoć djeci u Hrvatskoj. Nisam otišao na proslavu Sv. Jurja u K. Sućurcu: nije mi do slavlja... Popodne bombardirali Grude: ima mrtvih, kao i jučer u Metkoviću, Sarajevu, Mostaru. Mnogo zgrada oštećeno, zapaljeno, porušeno.

 Frano Baras

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.