Hrvatski radio

Radio Split

Feljton: Splitski ratni travanj A.D. 1992.

22.04.2022.

22:27

Autor: HRT Radio Split

Naslovnica Slobodne Dalmacije

Naslovnica Slobodne Dalmacije

Foto: SD / SD

Treći dio dnevnik profesora Frane Barasa o događanjima tijekom travnja u Splitu, Hrvatskoj i regiji u travnju 1992. godine.  23. travnja

U 11 sati bio u Getu na otkrivanju spomen-ploče Jakovu Gotovcu (Bajamontijeva ex Dukljanska 7). Govorila gđa G. Sladoljev, zatim pročitala prigodni brzojav sina mu Pere. Pedesetak osoba. Iz kazališta nitko od uprave. Poklonili mi veoma preglednu Bibliografiju dosadašnjih 20 brojeva Kulturne baštine (izradio A. Duplančić)

Popodne na otvorenju izložbe Tiskana djela M. Marulića 1506.-1992. (palača Milesi). Malo svijeta. Govorili: direktorica Naučne biblioteke I. Kujić i M. Tomasović, glumac čitao Suprotiva Turkom.

Srbi ruše Mostar i ostale gradove po Hercegovini. U Sarajevu boravili (samo na aerodromu) Carrington i Pinheiro, razgovarali s Izetbegovićem, Karadžićem i Borasom, a sve pod zaštitom JNA, zatim su proslijedili za Beograd. Srbijanska skupština raspravlja o ustavu 'nove' Jugoslavije (Srbija + Crna Gora). Stigao s 'herkulesom' i M. Kouchner. Prošle noći u Splitu se žestoko pucalo... Navodno su nadlijetali i zrakoplovi. (Kažu mi da reagiram odviše emotivno, ali kako ostati hladnokrvan i racionalan u tom bezumlju!) Split je pun izbjeglica. Jučer kod Perivoja djevojčica od dvanaestak godina izgubljena pogleda pita: "Molim vas gdje je Podgora?" - Koja? - "Ona s hotelom Solaris, je li daleko?" Tumačim joj da je Podgora kod Makarske, a da su hoteli Solaris kod Šibenika, te da se u svakom slučaju mora prebaciti autobusom... Danas u Slobodnoj objavljen program Marulićevih dana (sastavi žirija za dramu i radio-dramu). Sutra je premijera Smrti Stjepana Radića. Najavljen feljton D. Hudelista: Novinari pod šljemom. Popodne slušao prijenos (Radio Bgd) iz srpske skupštine: nevjerojatno! Morao bih se srediti i nastojati što manje opterećivati ratnom svakodnevicom.

24. travnja

Popodne u HNK (foyer) promocija časopisa Kulturna baština br. 21. Govorili: G. Sladoljev i I. Babić Poslije uslijedilo otvorenje Marulovih dana ispred zgrade. Intendant I. Sanader podsjetio me da sutra počinje žiriranje Radio drame u 18 sati. Razgovarao (opširno) s Ivanom Boškovićem o spletkama oko obnovljenog Upravnog odbora Matice hrvatske. Idućeg utorka u Muzeju HAS-a bit će okrugli stol o Matici, dolazi i V. Gotovac... Neki od Književnog kruga sada se nastoje prikazati kao spasitelji. Ipak, časopis Mogućnosti ne daju, već predlažu dvojno uredništvo (što je glupost!) Savjetovao mu neka pokrenu novi časopis, međutim, kaže, problem je u novcu! Bošković posjeduje dio dokumentacije iz burnog razdoblja '71. Bilo bi dobro da je objavi.

U BiH rat se nastavlja. Naši u Hercegovini od jučer oborili 6 zrakoplova, uništili desetak tenkova, a nekoliko zarobili. To je pravi rat. Šešeljevci i JNA sustavno razaraju Sarajevo i Mostar. U Čapljini se predala vojarna, ostavili dvadesetak vojnika, a zapovjednici pobjegli helikopterom. Očito jučerašnji razgovori na sarajevskom aerodromu nisu urodili nikakvim plodom. Što drugo očekivati od Srba! Zar su europska gospoda zaboravila (ili se pretvaraju!) koliko su puta slične dogovore prekršili u Hrvatskoj!?

25. travnja

Jutros nazvala Mani Gotovac, zamolila kraću izjavu u povodu prve godišnjice smrti T. P. Marovića. Popodne u gornjoj dvorani HNK-a slušali njegovu Antigonu kraljicu u Tebi (dramaturška obrada M. G.). Zvučna kulisa efektna na početku i kraju: lavež pasa i rast Telemona. Izvijestio sam ukratko o Tončijevoj komemoraciji prošle srijede u Sv. Frane prilikom polaganja vijenca na Marulićevu nadgrobnu ploču, spomenuo naš zadnji susret na Ovčicama te prijedlog za imenovanje ulice u Mejama. O samoj drami govorio teatrolog D. Gašparović koji je stigao iz Rijeke s ansamblom Krležina Kraljeva.

26. travnja

Popodne drugi dan Festivala radio drame u okviru Marulovih dana. Više publike nego jučer. Slušali: Srnčevu Zelenu sobu (autizam, bolesnik u imaginarnoj ludnici) i Šoljanovu Klopku (paranoidna atmosfera dojučerašnjeg vremena, odlični dijalozi). U raspravi sudjelovali: D. Foretić, Z. Mrkonjić, J. Boko, i Mani kao voditeljica. Poslije toliko godina susreo Z. Mrkonjića, sjetili se pariške zime 1962, (čitao je u Nedjeljnoj odlomke iz mog Ponoćnog dnevnika). Čestitao mu na Krhotinama, vrijednoj knjizi njegove supruge Željke Čorak. Predviđeno gostovanje Sarajlija otpalo zbog ratnih nepogoda pa je ponovljena Smrt Stjepana Radića.

U BiH se i dalje ratuje. Osobito u Mostaru, koji uporno razaraju. Plavci stigli u Međugorje. Sutra u Beogradu proglašenje Nove Jugoslavije (na zdravlje!), ali tim činom prestaje postojati JNA (neki se oficiri već prebacuju među srpske teritorijalce, lukavo!) Očito je da će opet izigrati SAD i Europu. Srpska posla! Izetbegović se vratio iz Skopja gdje je razgovarao s predstavnicima armije. Zahtijeva deblokadu Sarajeva i aerodroma, ali i ne da JA potpuno napusti BiH. Navodno je samo u Hercegovini nastupala kao agresor, a u ostalim krajevima da to nije potvrđeno... (koje li naivnosti!). Raketirani Vitez i Busovača. S teritorija Srbije topovima razaraju Kula grad u Zvorniku. Jugovojska pali i ruši. Sarajevo napuštaju generali, premještaju se u okolicu. Valjda spremaju 'obranu'. Napadi i bombardiranja nastavljaju se i po hrvatskim bojištima .

27. travnja

U 14 sati slušao na Radio Beogradu prijenos iz nekadašnje Savezne skupštine: proglašenje nove, treće Jugoslavije! Proglas pročitao Miroslav Belavić, prisutni otpjevali Hej Slaveni. Ispred zgrade smjena zastava, nova trobojnica, ali bez zvijezde. Neki aplaudirali, drugi vikali: "Bando crvena!" Gluposti i uzurpacija! No comment! Haubice tuku po Mostaru: pogodili bolnicu, upravitelj molio preko radija neka propuste rodilje za Split, jer je odjel uništen! Ratni brodovi blokirali (opet!) Dubrovnik. Genscher podnio ostavku - to je loše! Nisam otišao na treći dan emitiranja Radio drame. Paljetkov Posljednji ljetni cvijet odslušao na tranzistoru. Tako se može pisati u beskraj: malo 'stripovskog' zapleta, malo belkanta, malo Leopardija, Bajrona itd. Ne vidim u čemu je ta, kako neki govore, velika vrijednost toga teksta...

30. travnja

Ujutro na sjednici Komisije za imenovanje ulica... Na završnoj večeri Marulovih dana izvijestio o odluci našeg žirija za radio dramu. Poslije prijem u foyeru. Mani kaže da je Paljetak ražalošćen jer nije dobio nagradu za tekst. Ipak me poljubio. Spomenuh mu predstavljanje njegova Nečastivog iz ruže (prije 25 godina!). Pio mirindu s votkom, i tako, uglavnom se dosađivao.

 Frano Baras


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.