Hrvatski radio

Radio Split

Festival znanosti u Sinju do subote

16.10.2017.

09:41

Autor: Denis Šabić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove godine Sinj na tjedan dana postaje grad hrvatskih zvijezda u svjetskoj znanosti. Festival znanosti - Sinj 2017. održava se od 16. do 21. 10. 2017. pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a gosti su naši vrhunski znanstvenici.

Svečano otvaranje Festivala održat će se u ponedjeljak 16. 10. u 17:30 sati u Alkarskim dvorima, a Festival će otvoriti izaslanica Predsjednice Renata Margaretić Urlić. 
 
Nakon predavanja Ivana Đikića i Guya Paića, održat će se okrugli stol o kurikularnoj reformi, na kojem će raspravljati vrhunski znanstvenici - gosti Festivala, te izaslanica Predsjenice, kao i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Tome Antičić. 
 
Uz popularnoznanstvena predavanja u Alkarskim dvorima navečer, gosti će na tjedan dana postati nastavnici u školama, te će djeci održavati satove fizike, biologije, kemije, hrvatskoga, zemljopisa.... umjesto njihovih nastavnika. 
 
Uz to, ove godine organiziraju se znanstvene radionice za učenike "Analizom pogodi koja je sol u vodi!", na kojima će posebno odabrana grupa od 10 učenika svaki dan poslije podne iz prve ruke u radionici od par sati imati priliku sudjelovati u istraživačkom radu. 
 
U četvrtak 19. 10. bit će javno promatranje neba teleskopima za sve uzraste u suradnji sa Zvjezdanim selom Mosor, nakon predavanja Ante Radonića koji će voditi promatranje.
 
U petak će nakon predavanja biti Večer kemije, a u subotu će Festival završiti drugim javnim promatranjem neba za sve uzraste i Znanstvenim kvizom za srednjoškolce s vrijednim nagradama (3000, 2000 i 1000 kn i brdo knjiga!). 
 
Evo što nam je o Festivalu znanosti u ime organizatora rekao dr. Mislav Cvitković, a što prof. Ivica Đikić o preseljenju svog laboratorija iz Splita u SAD:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.