Hrvatski radio

Radio Split

Filip Zavadlav na sudu: ‘Nisam kriv! 'Pa ja ne znam talijanski! Otkud bih ja uopće znao govoriti talijanski?

17.03.2023.

16:02

Autor: HRT; Radio Split

Filip Zavadlav

Filip Zavadlav

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je ponovljeno  suđenje Filipu Zavadlavu, zbog trostrukog ubojstva u splitskoj Varoši prije tri godine. On je na prošlom ročištu govorio na talijanskom jeziku, zbog čega je provedeno psihijatrijsko vještačenje kojim je utvrđeno da je raspravno sposoban. Ovaj put Zavadlav je govorio hrvatski te se izjasnio da nije kriv. 

 Zavadlav je u veljači 2021. godine osuđen na 40 godina zatvora, no tu je presudu viši sud ukinuo jer smatra da jasnije treba odrediti motiv ubojstva i je li to bezobzirna osveta kako tvrdi državno odvjetništvo.


Krajem siječnja, na prvom ročištu koje je odgođeno, Zavadlav je na sva pitanja odgovarao na talijanskom jeziku. Stoga je sud zatražio zatražio vještačenje koje su proveli psihijatri Klinike za psihijatriju Vrapče Aleksandar Haid i Goran Arbanas. S  optuženim Zavadlavom popričali su i prije današnjeg ročišta. Sudskom  se vijeću obratio vještak psihijatar Goran Arbanas:

Goran Arbanas- psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče

Dio vještačenja pročitala je predsjednica sudskog vijeća sutkinja Višnja Strinić:

Višnja Strinić - predsjednica sudskog vijeća

Optuženi Filip Zavadlav izjasnio se da nije kriv , a obranu će iznjeti na kraju ili tijekom postupka. Imao je i  prigovor na iskaz vještaka tvrdeći da on nikada u sudnici nije pričao talijanskim jezikom:


Filip Zavadlav - nisam kriv

 Filip Zavadlav, koji je istaknuo da je od ove godine student Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, složio se da ga u postupku brani odvjetnik po službenoj dužnosti Tadiša Milošević. Optuženikom otac Ante i brat Stanislav iskoristili su zakonsku mogućnost da ne svjedoče. Evo njihovih izjava:

Tadiša Milošević, odvjetnik te brat i otac Ante i Stanislav Zavadlav

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.