Hrvatski radio

Radio Split

Fra Ante Vučković: Razgovorom protiv podjela u društvu

20.01.2022.

14:18

Autor: HRT Radio Split

Fra Ante Vučković

Fra Ante Vučković

Foto: Screenshot Youtube / Youtube

Da bi se dugo i uspjelo vladalo nekom zemljom ili narodom, još od antike vrijedi latinska izreka Divide et impera, ili na hrvatskom Podijeli (Zavadi) pa vladaj koja se pripisuje rimskom caru Juliju Cezaru. No i bez te formule za podvlađivanje, mi smo se oduvijek i sami dodatno dijelili na svoju štetu - uzduž i poprijeko: na lijeve i desne, liberale i konzervativce, napredne i nazadne, ruralne i urbane, fetive i došljake, vlaje i bodule, sjevernjake i južnjake... Odnedavno se opet dijelimo na cijepljene i necijepljene.


Duhovit komentar podjela ovih je dana na svom Facebook profilu objavio akademski slikar i pjesnik Hrvoje Marko Peruzović, naopisavši: "Ovi koji podržavaju Đokovića, nek se sami odfrendaju. Oni koji ga ne podržavaju, isto."

Moramo li se baš u svemu dijeliti, kako spriječiti štetne podjele i rasipanje bespotrebne energije, profesor na splitskom Katoličkom i bogoslovnom fakultetu fra Ante Vučković ima svoje savjete, pozivajući na razgovor i sučeljavanje argumenata i s neprijateljima. Ističe on to u svojim kolumnama i na brojnim predavanjima, ponovio je i gostujući u epizodi Božanstvene komedije, citirajući anegdote svetog Franje, Marka Aurelija, Dunsa Škota, Hans-Georga Gadamera i drugih svjetskih mudraca i filozofa:


Ante Vučković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.