Upaljena je prva adventska svijeća Gastroadventa.....
Novinari splitskih portala u društvu sa županom Blaženkom Bobanom i direktoricom Turističke zajednice grada Splita Alijanom Vukšić te učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, upalili su svijeću u prvu nedjelju ovogodišnjeg adventa.
Gastroadvent, manifestacije koju je osmislila Olja Martinić, u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine. Ove godine u centar zanimanja su namirnice kao što su leća, proso, ječam, te pit. Ili tzv. prapšenica.
Ove je godine na početku je tema i paklina od bora, a ona je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se za zatvaranje amfora, zatim za oblaganje vanjskih dijelova posuda za čuvanje hrane koje su bile od drveta.
Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje i na taj način se hrana bolje mogla očuvati, a takav način čuvanja i nebacanja hrane treba biti dobar primjer i danas, kazala je autorica Gastroadventa Olja Martinić.
Gastroadventski bogati stol , zajedno sa svojim kolegama, osmislila je i pripremila chef Deni Bobek, a neke od njih su uštipci od leća, ječma, bijelog graha i zobi, razne paštete, variva od orza....
Učenici su prema ideji kolege Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, izradili vijenac od borovine s dijelovima pakline.