Hrvatski radio

Radio Split

"Glas naroda" o Istanbulskoj konvenciji

16.03.2018.

10:29

Autor: Karlo Reitober, Marino Marinčić

"Glas naroda" o Istanbulskoj konvenciji

"Glas naroda" o Istanbulskoj konvenciji

Foto: - / -

Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Vijeće Europe prihvatilo ju je 11. svibnja 2011. u Istanbulu. Hoće li je Hrvatski sabor ratificirati - pitali smo slušatelje u rubrici VOX POPULI - GLAS NARODA

Jutarnjeg programa Radio Splita petkom nakon 8 sati.

Istambulska konvencija ima status međunarodnog ugovora i time je pravno jača od nacionalnih zakona. Države koje ju ratificiraju trebaju svoje ostale zakone podrediti i prilagoditi zahtjevima Konvencije. Države koje ratificiraju Konvenciju podložne su kontroli međunarodne skupine pod nazivom GREVIO koja nadzire provedbu Konvencije, osobito na području državnih javnih politika (školstvo, mediji, antidiskriminacijska politika…).

Konvenciju su ratificirale 24 zemlje od ukupno 47 zemalja članica Vijeća Europe, odnosno 14 od ukupno 28 članica Europske unije. Prema najavama, Hrvatski sabor bi trebao uskoro odlučivati o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.