Hrvatski radio

Radio Split

Gluhi sportaši na Ljetnim igrama gluhih u Latinskoj Americi

01.05.2022.

20:40

Autor: Splitski sportski savez gluhih

Gluhi rukometaši

Gluhi rukometaši

Foto: Splitski sportski savez gluhih / SSSG

Gluhi predstavnici raznih sportova iz Splita su u Brazilu, prvoj zemlji domaćinu Ljetnih igara gluhih u Latinskoj Americi od 1. do 15. svibnja 2022. g. Ovo su 24. igre gluhih po broju održanih velikih međunarodnih natjecanja gluhih na kojima sudjeluje 4500 sportaša i sportašica iz 100 zemalja, gluhih, nagluhih i sportaša s puţnicom od kojih je iz Hrvatske ukupno 44 sportaša i sportašica, uključujući stručni tim i vodstva. 


Laura Štefanac je atletičarka koja brani i zlatnu medalju u bacanju koplja, a ove godine je postala i svjetska rekorderka gluhih bacivši koplje 51,02 m. U taekwondou natječu se dvije natjecateljice – Petra Goleš i Matea Kolovrat, u kategoriji streljaštva su Boris Gramnjak, Ela Minđek, Milan Lugarić i Vida Puškadija. U plivanju se natječu Antonio i Natali Ţgomba, a Josip Tonţetić naš je predstavnik u judu. 

Manje je poznato da je Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna od najtrofejnijih hrvatskih sportskih ekipa. Iza njih je sedam olimpijskih medalja – četiri zlatne, jedna srebrna i dvije brončane; četiri europska zlata, jedno srebro i bronca te dva osvojena zlata na svjetskim prvenstvima. Aktualni su svjetski i europski prvaci. Kapetan rukometne reprezentacije gluhih Oliver Lušić ujedno je i predsjednik Hrvatskoga sportskog saveza gluhih u Zagrebu. Među članovima Hrvatske rukometne reprezentacije gluhih i njih šestorica su iz Splita, članovi Splitskog sportskog saveza gluhih. To su Oliver Lušić, Marjan Turković, Ilija Perak, Mateo Perak, Pero Jukić i mladi Patrik Radić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Svi za Lećevicu

radionice