Hrvatski radio

Radio Split

Gradsko vijeće Splita podržalo mjere pomoći gospodarstvu

10.04.2020.

10:18

Autor: RS

Gradsko vijeće Splita podržalo mjere pomoći gospodarstvu

Gradsko vijeće Splita podržalo mjere pomoći gospodarstvu

Foto: - / -

Mjere koje je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara predložio za suzbijanje gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID-19 većinom glasova vijećnika, uz tek jedan suzdržan glas, prihvaćene su na 33. sjednici Gradskog vijeća koja je održana u elektronskom obliku, putem videokonferencije.

Odlukom Gradskog vijeća, a na prijedlog gradonačelnika, neće se plaćati zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Split, kao ni zakupnine za korištenje skloništa u miru dok traje zabrana rada prema Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite. Privremeno će se obustaviti i naplata zakupnine javnih površina za kategorije zakupa za koje je donesena Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani rada. Za razdoblje do 30. lipnja 2020. godine oslobađa se od plaćanja naknada za koncesiju u obavljanju komunalnih djelatnosti. Također, do 30. lipnja 2020. godine oslobađaju se od plaćanja komunalne naknade svi kojima je zabranjen rad prema Odluci Nacionalnog stožera.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio se vijećnicima na snažnoj potpori i izglasavanju predloženih mjera koje su usmjerene prema gospodarstvu Splita: - To je najbolji dokaz kako u ovim trenucima moramo biti jedinstveni, na ovom putu moramo dati najbolje od sebe, reagirati brzo i zajedno, a svaki prijedlog uzet će se u obzir i u budućim mjerama i koracima. Ovo nije priča koja će se riješiti jednim rebalansom ili samo jednim paketom mjera i toga moramo biti svjesni, zato i moramo biti solidarni i pružiti najbolje što možemo u svom djelovanju.

Uz navedene mjere koje je jučer usvojilo Gradsko vijeće, gradonačelnik je ranije donio i više mjera financijskih ušteda koje uključuju smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama od 10 do 20 posto, ukidanje naknada članovima Upravnih vijeća ustanova i nadzornih odbora gradskih društava. Uštede će se postići i ukidanjem sredstava za manifestacije i događanja, ali i suspenzijom svih nepokrenutih javnih nabava, osim onih koje su izrazito hitne i nužne te one koje proizlaze iz preuzetih obveza za EU financiranje.

Gradonačelnik Krstulović Opara predložio je i obustavu plaćanja naknada članovima Gradskog vijeća zajedno sa smanjenjem plaćanja naknada za rad političkih stranaka.

Brojne su mjere i pomoći građanima Splita koje su ranije predstavljene, poput odgoda ovrhe i zaustavljanje prisilne naplate do 30. lipnja, odgoda plaćanja komunalne naknade, usluga Čistoće te Vodovoda i kanalizacije kao i ukidanje plaćanja vrtića i cjelodnevnog boravka - izvijestili su iz Grada Splita.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.