Hrvatski radio

Radio Split

HDZ Split: Ministre, sanacija Karepovca više ne može čekati!

02.02.2017.

09:53

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Priopćenje splitskog HDZ-a: MINISTRE, SANACIJA KAREPOVCA VIŠE NE MOŽE ČEKATI! Splitski HDZ od ministra Slavena Dobrovića zahtijeva da zaustavi sve izgovore i odgađanja te potakne aktivnosti koje će dovesti do početka uspostave Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

Priopćenje: HDZ SPLIT- MINISTRE, SANACIJA KAREPOVCA VIŠE NE MOŽE ČEKATI!

Od resornog ministra g. Slavena Dobrovića zahtijevamo da zaustavi sve izgovore i odgađanja te potakne aktivnosti koje će dovesti do početka uspostave Regionalnog centra za gospodarenje otpadom koji će omogućiti uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom za Splitsko-dalmatinsku županiju. U sklopu navedenoga tražimo da se odmah i bez odlaganja krene sa projektom sanacije odlagališta otpada Karepovac, na kojem se u ovom trenutku pored Grada Splita odlaže otpad iz još 19 gradova i općina. Dokumentacija za isto se još nalazi na odobravanju u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a građevinska dozvola istječe 25. travnja 2017. godine, do kada bi morali započeti svi radovi.Stoga je krajnje vrijeme da se taj projekt odobri od strane nadležnih državnih tijela kako bi se odmah mogao raspisati i provesti natječaj u vrijednosti od 100 milijuna kuna, a ukoliko se to ne realizira cjelokupna dokumentacija će propasti, pa će netko za to morati i preuzeti odgovornost.Projekt sanacije Karepovca  usvojilo je aktualno Gradsko vijeće Grada Splita, prema projektu koji je HDZ-ova vlast usvojila još 2005. godine, a taj projekt usvojen je iz jednostavnog razloga što predstavlja jedini realni projekt sanacije Karepovca u realnom vremenu.Sve drugo predstavljalo bi nepotrebno odugovlačenje i stvaranje nepodnošljivih uvjeta života svim stanovnicima Grada Splita.Napominjemo kako se uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom za Grad Split ne može promatrati izdvojeno od uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije.Također, protivimo se bilo kakvoj izgradnji sortirnice i kompostane ili drugih pogona za obradu otpada na samom Karepovcu, na kojem za to ne postoje nikakvi uvjeti niti za to ima ikakve potrebe, budući već postoji sortirnica na drugoj lokaciji, a ujedno su sortirnica i kompostana planirana u Centru u Lećevici.Napominjem, kako ćemo u Gradu Splitu učinit sve kako bi odvojenim prikupljanjem otpada od “od vrata do vrata” postigli zadani cilj od 50 % do 2020. godine. Za HDZ i građane Splita jedini prihvatljiv smjer je sanacija i kompletno zatvaranje Karepovca zauvijek, uz uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Regionalnom centru za gospodarenje otpadom, koji je riješenje ne samo za Grad Split već i za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

HDZ Split

Petar Škorić, predsjednik

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.