Hrvatski radio

Radio Split

Heklikopterom spašen ribar kod Visa

01.05.2019.

12:11

Autor: Radio Split

Heklikopterom spašen ribar kod Visa

Heklikopterom spašen ribar kod Visa

Foto: - / -

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je jučer, 30. travnja 2019. u popodnevnim satima u iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja unesrećenog člana posade s plovila u akvatoriju otoka Jabuke oko 70 km od otoka Visa.

U zajedničkoj akciji spašavanja sudjelovali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a okončana je uspješno te je unesrećeni član posade prevezen u Klinički bolnički centar Split.

Ovo je prva provedena akcija spašavanja letačke posade HRZ-a s plovila ove veličine, a prije nje, posada je bila još jednom uključena u spašavanje unesrećenog s kruzera.

U jedinstvenoj akciji potrage i spašavanja koja je trajala nepuna dva sata posadu su činili kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko.

Opisujući tijek akcije satnik Furčić rekao je kako se i ovom akcijom potvrdila visoka spremnost i osposobljenost letačkih posada u najzjahtjevnijim uvjetima spašavanja. „Odmah po dolasku u zonu rada pronašli smo poziciju brodice koja se kretala uz veće valove te smo odlučili spustiti spašavatelja HGSS-a u košari namijenjenoj za akcije spašavanja na moru. Bilo je vrlo zahtjevno jer se radilo o otvorenom moru bez orjentira te smo svu pažnju morali usmjeriti na brodicu i njezine gornje dijelove, na jarbol i platformu, kako bi na što sigurniji način krenuli s izvlačenjem unesrećenog. Kružili smo oko brodice na visini od oko 20 metara i uspjeli izvući unesrećenog u košari, a nakon njega i spašavatelja te krenuli prema Firulama. Zajedno sa spašavateljima HGSS-a dali smo sve od sebe i na kraju kada vratitimo cijeli film unatrag najvažniji trenutak bio je kada smo živog čovjeka predali u liječničke ruke“, kazao je satnik Furčić - izvijestili su iz MORH-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.