Hrvatski radio

Radio Split

Hoće li Cesare biti vraćen ocu u Italiju?

23.06.2017.

08:59

Autor: Miranda Hrabar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za utorak 27. lipnja u Splitu je zakazana ovrha sedmoipolgodišnjeg dječaka Cesarea koji bi trebao biti odveden ocu, Talijanu Alesandru, bivšem partneru Nine Kuluz koja je s njim i njihovim sinom Cezarom živjela u Italiji.

Godine 2011. Nina Kuluz je jednogodišnjeg sina odvela iz Italije i došla u Hrvatsku. U Hrvatskoj je protiv nje pokrenut postupak po Haškoj konvenciji za vraćanje djeteta u zemlju iz koje je odvedeno, dok je otac djeteta u Italiji tužio majku za otmicu te pokrenuo postupak za skrbništvo. Unatoč rezultatima vještačenjima nad djetetom i roditeljima - prema kojima dijete ne smije biti odvojeno od majke jer bi moglo doživjeti traumu - Županijski sud preinačuje odluku Općinskog suda, koja je bila u korist djeteta i majke, te traži da se dijete vrati u Italiju. Majka ulaže žalbu Vrhovnom i Ustavnom sudu, te se na savjet odvjetnika sklanja s djetetom izvan RH. Nekoliko tjedana se pretvorilo u gotovo četiri godine, koliko je, kaže majka, Ustavnome sudu trebalo da potvrdi odluku Županijskog suda. U rujnu prošle godine Nina se s djetetom vraća u Hrvatsku i predaje policiji. Protiv nje se vodi krivični postupak zbog nepoštivanaj sudske odluke, a u Italiji krivični postupak za otmicu te joj prijeti do 10 godina zatvora. 

Miranda Hrabar donosi priču Nine Kuluz koja pojašnjava zašto je dogođena prva ovrha djeteta iz rujna prošle godine: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.