Hrvatski radio

Radio Split

Hoće li Filiozofski fakultet useliti u zgradu Brodomerkura?

24.05.2016.

08:59

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Negda velika splitska trgovačka kuća Brodomerkur iz godine u godinu, u utakmici s pristiglim velikim trgovačkim lancima u Dalmaciji, bilježi sve slabiji promet i opadanje broja zaposlenih pa im je poslovna zgrada u Poljičkoj ulici postala prevelika, razmišlja se i o njezinoj prodaji.

Upravna zgrada Brodomerkura procijenjena je na 90 milijuna kuna, a njezinom kupnjom splitsko Sveučilište najavljuje rješenje svojih dugogodišnjih teškoća, a nastava bi mogla početi već 1. listopada 2016. Naime, nastava na Filozofskom fakultetu u Splitu održava se na pet mjesta, a i Rektorat Sveučilišta bi iz Livanjske ulice preselio u tu zgradu i time se približio na domak Sveučilišnog kampusa na Visokoj.

Iako je izrađen projekt za izgradnju zgrade Filozofskog fakulteta na Visokoj, ona može poslužiti za druge studije, a useljenje u Brodomerkurovu zgradu je isplativije za državu, stajalo bi triput manje novca, a splitsko Sveučilište bi platilo polovicu vrijednosti zgrade pa se traži podrška i hrvatske Vlade.

Evo što su nam o toj ideji kazali dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir i rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.