Hrvatski radio

Radio Split

HOS-ov spomenik bez natpisa "Za dom spremni"

29.01.2015.

09:26

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sa spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu noćas je uklonjen nedavno dodani natpis "Za dom spremni", potvrdila je splitska policija. Kameni spomenik 46-orici poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a imao je na gornjem dijelu unutar pletera natpis "HOS" iznad grba, a ispod grba je pisalo "IX. bojna". Krajem prošlog tjedna je uočeno da umjesto "IX. bojna" piše "Za dom spremni", a gradski vijećnik Luka Podrug potvrdio je on inicijator te izmjene. Iz policije nisu željeli odgovoriti je li netko zbog izmjena na spomeniku bio priveden na informativni razgovor.

Nakon što je uklonjen natpis sa spomenika 9. bojne, priopćenjem se oglasila Hrvatska čista stranka prava koja osuđuje taj noćni vandalistički čin počinjen od strane policije. To je još jedan dokaz da je Hrvatska svjetlosnim godinama udaljena od demokracije jer policija, ističu, mora postupati po odlukama suda, a ne partije. Stoga traže da se na spomenik žurno vrati slogan "Za dom spremni", a da se istovremeno uz sam spomenik postavi šator u kojemu će ga branitelji štititi od policijskih vandala, ističe se u priopćenju koje je uputio predsjednik HČSP-a Josip Miljak.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.