Hrvatski radio

Radio Split

10:26 / 11.03.2017.

Autor: RS

Hrvatska će predstaviti svoju pomorsku baštinu u Francuskoj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska će sudjelovati na Festivalu "Tjedan zaljeva Morbihan", koji će od 22. do 28. svibnja 2017. biti u području "Malog mora" u francuskoj pokrajini Bretanji. To je jedan od najznačajnijih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja, na kojemu je 2015. „specijalno počašćeni gost“ bila Hrvatska.

Tim pozivom francuski organizatori na simboličan su način širom otvorili vrata maritimnoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Francuske i Hrvatske - rečeno je na press konferenciji udruge Cronaves u Splitu.

U Europskom maritimnom selu u gradu Vannesu Hrvatska će cjelodnevnim kulturno-zabavnim i edukativnim programima predstaviti europskoj javnosti svoje pomorske zanate, ribarske vještine, tradicionalnu primorsku kuhinju i autentične hrvatske proizvode, o čemu će se brinuti Udruga Palagruža iz Komiže s otoka Visa, pa će se tako i naša bogata tradicija plovidbe i pomorskih vještina prezentirati na tradicijskom brodu – komiškoj sanduli.

Programi na kopnu održavat će se u Hrvatskom maritimnom muzeju, posebno postavljenom za tu prigodu, u kojem će Muzej Staroga Grada izložbom odabranih fotografija na temu slavne starogradske pomorske kulture predstaviti i dio zajedničke hrvatske maritimne baštine.

Posebni obol hrvatske prisutnosti na ovom velikom europskom maritimnom, kulturnom i turističkom festivalu dat će Hrvatska turistička zajednica koja će se sve vrijeme animacijom, dijeljenjem turističkih prospekata, brošura i suvenira brinuti o tome da što više francuskih turista ovoga ljeta posjeti Lijepu Našu.

Program sudjelovanja Hrvatske na Festivalu Tjedan zaljeva Morbihan 2017. osmislila je i koordinirala s francuskim organizatorima Udruga Cronaves iz Splita.

Program sudjelovanja Udruge Cronaves od 22. do 28. svibnja 2017. (11:00 – 22:00 sati)

· promotivna plovidba Komiške sandule

· radionica izrade ribarskih alata

· radionica za djecu: Barake Palagružone, izrada Komiške gundule (udruga Palagruža,Komiža)

· foto izložba „Pomorska baština Staroga Grada“ u suradnji s muzejom Staroga Grada na Hvaru.

· izložba, maketa tradicijskih brodova, Velimir Lojpur maketar iz Splita

· turistička prezentacija

· glazbeni program

· eno i gastro prezentacija

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.