Hrvatski radio

Radio Split

Hrvatski matematičari drugi u Srednjoj Europi

02.09.2018.

12:21

Autor: RS

Hrvatski matematičari drugi u Srednjoj Europi

Hrvatski matematičari drugi u Srednjoj Europi

Foto: - / -

Na 12. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Bielsko-Białi, u Poljskoj (27. kolovoza – 2. rujna 2018.), sudjelovalo je 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država, a među nagrađenim gimnazijalcima je i Splićanin Luka Bulić Bračulj.

Sudjelovali su srednjoškolci iz Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske. Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:
Luka Bulić Bračulj, III. gimnazija, Split
Krunoslav Ivanović, XV. gimnazija, Zagreb
Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb
Andrija Tomorad, XV. gimnazija, Zagreb
Ivan Vojvodić, XV. gimnazija, Zagreb.
 
Voditelji ekipe bili su Ivan Krijan i Ivan Kokan.
 
Učenici su se, kao i obično, natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.
 
Petu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju. Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Noel Lakić, uz stopostotnu riješenost ispita. I ostali članovi ekipe ostvarili su odličan rezultat i osvojili medalje: Krunoslav Ivanović srebrnu, a Andrija Tomorad, Luka Bulić Bračulj, Ivan Vojvodić i Krešimir Nežmah brončane.
 
Na još uzbudljivijem i neizvjesnijem ekipnom natjecanju, Hrvatska je ostvarila izvrstan uspjeh osvojivši drugo mjesto – ispred Mađarske, a iza Ukrajine (koja je na ovom natjecanju sudjelovala kao gost na poziv poljskih domaćina).
 
Put na olimpijadu i pripreme natjecatelja organiziralo je i provelo Hrvatsko matematičko društvo (HMD) uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" (MNM), a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZOS).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.