Hrvatski radio

Radio Split

Hrvatski proizvodi na luksuznim vjenčanjima

25.01.2019.

20:23

Autor: RS

Hrvatski proizvodi na luksuznim vjenčanjima

Hrvatski proizvodi na luksuznim vjenčanjima

Foto: - / -

Nakon svečanog otvaranja Sajma vjenčanja u Spaladium Areni, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Split organizirala je tematski panel ‘’Hrvatski proizvodi za hrvatska vjenčanja’’ kojim se promovirala kvaliteta hrvatskih proizvoda i hrvatskog gospodarstva.

''HGK podržava sve manifestacije koje doprinose promociji i razvoju naših članica i gospodarstva u cjelini, a ovaj sajam je tim značajniji je se održava u razdoblju izvan glavne turističke sezone te okuplja male i srednje poduzetnike, kojih je u strukturi našeg gospodarstva najviše. Izraženi interes stranaca za luksuznim vjenčanjima u Hrvatskoj, kojem svjedočimo posljednjih godina, otvorio je mogućnost da se kroz organizaciju vjenčanja u većoj mjeri plasiraju kvalitetni hrvatski proizvodi i usluge, a posebno nositelji znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, koje dodjeljuje HGK'', rekao je predsjednik HGK Županijske komore Split Joze Tomaš prigodom otvaranja 6. međunarodnog sajma vjenčanja, 25. siječnja u splitskoj Spaladium Areni.

Panel je moderirala Antonija Bašić iz ŽK Split a sudjelovali su predstavnici djelatnosti zastupljenih u lancu organizacije vjenčanja: Maja Bakotin, vlasnica agencije za organizaciju vjenčanja Weddings in Split, ujedno i korisnica Inkubatora ŽK Split za poduzetnice početnice, Ivana Ljubaiz Hotela Le Meridien Lav, Boris Burić, poznati proizvođačmuških tradicionalnih odijelaGena, Dina Bujas Golobić iz Biberona, koji se dugi niz godina bavi izradom slastica i vjenčanih torti te predstavnik proizvođača pršuta, Mijo Žižić iz Badanj Commercea.

Panelisti su se osvrnuli na pojedine aspekte u procesu organizacije vjenčanja kojima se bave, zahtjeve s kojima se susreću, trendove u organizaciji vjenčanja, te posebno činjenicu koliko su u ista uključeni kvalitetni domaći proizvodi i usluge – od svečanih odjela do domaćih vina, pjenušaca, pršuta i slastica, kao i mogućnosti koje hrvatskim poduzetnicima otvara ova propulzivna djelatnost.

Mijo Žižić je istaknuo da kada je pršut u pitanju, kao neizostavni i tradicionalni dio svadbenog menua, potražnja je još uvijek veća od trenutne proizvodnje; Burić, koji je šivao odijela i za neka svjetski poznata imena smatra da jednostavnost, elegancija i duša koja se unosi u posao nikad ne izlaze iz trenda. Maja Bakotin drži da raspolažemo izvrsnim, još uvijek nedovoljno iskorištenim lokacijama za organizacije vjenčanja, poput primjerice muzeja ili kliške tvrđave.

Zajednički je stav da brendiranje proizvoda i usluga znakovima kvalitete stvara neupitnu dodatnu vrijednost a da značaj koji mi tradicionalno pridajemo činu vjenčanja, kao i navedeni interes stranaca za luksuznim vjenčanjima u Hrvatskoj, predstavljaju jedinstvenu priliku da se takvi proizvodi u većoj mjeri promoviraju i plasiraju.

Na kraju panela najavljen je i upućen poziv na jedinstveni nacionalni događaj Noć muzeja, sljedeći petak, 1. veljače, kojemu se po prvi put pridružuje i Županijska komora Split. Tako će posjetitelji Noći muzeja imati priliku u prostorijama Gospodarske komore na Matejušci, u vremenu od 18 do 21 sati, zaviriti u digitalnu budućnost gospodarstva i Komore te se upoznati sa svijetom inovacija splitsko-dalmatinskih tvrtki - izvijestili su iz Komore.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.