Hrvatski radio

Radio Split

Hrvatsko ratno znakovlje darovano Muzeju Domovinskog rata u Splitu

22.12.2021.

14:39

Autor: HRT Radio Split

Vlasta Filipović sa značkama

Vlasta Filipović sa značkama

Foto: Sandra Kuzmanić / HRT

Muzej Domovinskoga rata u Splitu od danas u svom postavu ima jedinstvenu zbirku ratnoga znakova koja sadrži znakovne postrojbe iz cijele Hrvatske. Prikupljale su ih četiri djelatnice Upravnog odjela za hrvatske branitelje Vlasta Filipović, Lidija Brdar, Ivanka Mamić i Marijana Baković. Dio kolekcije dobile su od samih branitelja, a najveći dio skidanjem s rukava odore u uredu ili na bojišnici.

Uz župana primopredaji su nazočiti pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, djelatnice Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Vlasta Filipović i Lidija Brdar, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo te predstavnici ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije.

Zbirku od 308 komada ratnih znakova i 55 zastavica ravnatelja Muzeja Domovinskoga rata Mateju Gabrilu predao je župan Blaženko Boban.

Evo izjava župana Blažena Bobana i Vlaste Filipović:


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.