Hrvatski radio

Radio Split

I Split će postati "Grad za mlade"

16.03.2021.

07:24

Autor: RS

I Split će postati "Grad za mlade"

I Split će postati "Grad za mlade"

Foto: - / -

Grad Split se odazvao inicijativi Udruge gradova Republike Hrvatske i uspješno prijavio se za dobivanje certifikata „Grad za mlade“. Na poziv su se javila ukupno 32 hrvatska grada koji su zadovoljili formalne uvjete, a evaluacija pristiglih prijava trebala biti završena do kraja ožujka.

O tome koji gradovi će dobiti titulu Grada za mlade odlučit će Povjerenstvo čiji su članovi predstavnici relevantnih organizacija i institucija u području rada s mladima – Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Mreže mladih Hrvatske, Saveza Društava “Naša djeca” te Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

Definiran je ukupno 71 kriterij u osam tematskih područja, od participacije mladih do zapošljavanja, mobilnosti i demografskih poticaja i mjera, a iz svakog od tematskih područja potrebno je zadovoljiti minimalno 50% kriterija. Osnovni preduvjeti za prijavu bili su da grad ima osnovan Savjet mladih, da je potpisao Europsku povelju o lokalnom radu s mladima te da je imenovao koordinatora prijave za dobivanje certifikata.

Nakon završenog postupka certificiranja, evaluaciju standarda kvaliteta lokalnih politika u područjima: Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje i Informiranje, a gradovi koji steknu certifikat zadržavaju ga kroz razdoblje od tri godine - izvijestili su iz Grada Splita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.