Hrvatski radio

Radio Split

Isporučeni dijelovi za talijanski kruzer

10.10.2019.

16:01

Autor: RS

Isporučeni dijelovi za talijanski kruzer

Isporučeni dijelovi za talijanski kruzer

Foto: - / -

U Brodograđevnoj industriji Split ukrcajem na baržu za prijevoz teških tereta obavljena je isporuka i transport tri mega sekcija za putnički kruzer koji se gradi u Monfalconeu, najvećem Fincantierijevom brodogradilištu u Italiji.

Radi se o sekcijama pramčanog dijela brodskog trupa, ukupne težine preko 1000 tona čelika opremljenih balastnim cjevovodima, komunikacijama, postoljima raznih strojeva i uređaja, izvanbrodskim ventilima, prolazima za elektroniku i automatiku, cjevovodima za sondiranje, upuštenim grotlima. Jedna od isporučenih sekcija jest i pramčani bulb i sekcija s ugrađena četiri bočna propulzora (bow thrustera). Sekcije su obojene i spremne za montažu na dijelove broda koji su u doku već sagrađeni.  

Ukrcaj je sa samohodnim modularnim transporterima velike nosivosti s 32 osovine (SPMT) obavila 'Brodosplitova' tvrtka Transportna sredstva d.o.o. koja se specijalizirala za transport i podizanje ekstremno teških tereta. Tvrtka odnedavno u svom voznom parku ima i dizalicu tipa Manitowc za podizanje tereta preko 700 tona.

S tom nabavom Brodosplit je nastavio svoj program stalnog ulaganja u nove strojeve i opremu kojom poboljšava svoju konkurentnost u pogledu kvalitete, mogućnosti prihvaćanja poslova i rokova isporuke. Istodobno, učvršćuje svoju poziciju nezaobilaznog Europskog brodogradilišta koji je osim gradnje brodove s visokom dodatnom vrijednošću, sposobno graditi iznimno složene i zahtjevne čelične konstrukcije - izvijestili su iz Brodosplita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.