Hrvatski radio

Radio Split

Iz policije upozoravaju građane na računale prijevare

07.04.2022.

12:51

Autor: PU Splitsko-dalmatinska

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena je prijetnja, dvije prijevara, oštećenje tuđe stvari, dvije računalne prijevare, teška krađa i dvije krađe, a evidentirano je pet prometnih nesreća, u dvije prometne nesreće jedna osoba je lakše ozlijeđena, a jedna teže - izvijestila je danas splitska policija.

Računalna prijevara: upozorenje za građane

Zaprimljena je prijava 27-godišnjakinje da je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećena je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela ga u zabludu navodeći kako će kupiti njen artikl pri tom tražeći da podatke o svojoj bankovnoj kartici radi uplate. Oštećena 27-godišnjakinja je nakon danih podataka sa svoje bankovne kartice ubrzo shvatio da je nepoznata osoba  iskoristila te podatke obzirom da mu je s računa podignut novac. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

48-godišnjakinja zatečena s heroinom

Policijski službenici Policijske postaje Hvar proveli su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakinjom. Naime, spomenuta je dana 6. travnja zatečena s 30,2 g droge heroin kada je uhićena te je nad njom provedeno kriminalističko istraživanje. Uz kaznenu prijavu za kazneno djelo Nedozvoljena proizvodnja i promet drogama predana je pritvorskom nadzorniku.

Rezultat pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Dana 6. travnja 2022. godine, u vremenu od 10 do 15 sati, na izlazu sa autoceste A1, odmorište „Kozjak-jug“ smjer Zagreb-Split, policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Postaje prometne policije Split u suradnji s djelatnicima Ministarstva mora prometa i infrastrukture (inspektori cestovnog prometa), Ministarstva financija i nadzornicima tehničke ispravnosti vozila proveli su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa sa naglaskom na teretna vozila i autobuse.  

Cilj ove akcije bio je povećanje stupnja sigurnosti u prometu i smanjenje broja i posljedica prometnih nesreća, kao i nadzor nad sudionicima u prometu, u poštivanju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari.

U provedbi navedenih aktivnosti utvrđeno je 55 prekršaj koji se odnose na 11 prekršaja tehničke neispravnosti vozila, 6 prekršaja iz Zakona o radnom vremenu i obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu i 38 zbog prekoračenja brzine.

Jedno teretno vozilo je zbog više utvrđenih nedostataka isključeno iz prometa.

Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.