Hrvatski radio

Radio Split

Izdanja Marulićeve "Judite" za 500. obljetnicu prvotiska

31.12.2021.

13:45

Autor: HRT Radio Split

Ovogodišnja izdanja Judite

Ovogodišnja izdanja Judite

Foto: HRT / HRT

Na kraju smo Godine čitanja, a prevalili smo i više od pola Godine Judite Marka Marulića, prvoga hrvatskog umjetničkog spjeva koji je tiskan 13. kolovoza 1521. godine u Veneciji. Marulić je svoj rukopis dovršio je 22. travnja 1501. godine.

Od tog prvog izdanja sačuvana su samo dva primjerka koji se čuvaju u knjižnicama u Dubrovniku i Zadru. Za života, odnosno u samo 3 godine, Marulić je doživio čak tri izdanja svog spjeva nadahnutog biblijskom pričom o svetoj udovici Juditi koja brani svoj grad Betuliju, aludirajući na potrebu obrane grada Splita od osmanlijskih napadača.

U proteklih pet stoljeća Judita je u Hrvatskoj do sada tiskana u četrdesetak izdanja, a za ovogodišnji veliki jubilej objavljeno je još pet zanimljivih izdanja. Matica hrvatska i Književni krug Split tiskali su bogato ilustrirano izdanje Judite koju je priredio Bratislav Lučin.

Da bi suvremenom čitatelju približili taj biblijski ep spjevan u dvostrukom dvanaestercu na onodobnoj čakavštini, Institut za hrvatski jezik objavio je Juditu i na štokavskom književnom standardu, a autori transkripcije i prilagodbe na suvremeni hrvatski jezik su Vuk-Tadija Barbarić i Marijana Horvat sa suradnicima iz Instituta.

Miro Gavran je objavio novo izdanje svog romana Judita, ali ovog puta ga je u nakladi Mozaik knjige obogatio i pretiskom Judite iz Biblije te Marulićeve Judite.

Udruga Hrvatsko zajedništvo objavila je također zanimljivo, možda najopsežnije izdanje Marulićeve Judite popraćeno i biblijskim tekstom Judite na hrvatskom, grčkom i latinskom jeziku, uz pretisak izvornog izdanja te ilustracije osječke slikarice Martine Livović.

Evo što nam o tom izdanju i Marku Maruliću kaže predsjednik Udruge Hrvatsko zajedništvo Nediljko Matić:


Nediljko Matić

A što se u Godini čitanja najviše čitalo u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, pitali smo Renatu Vojvodić: 


Renata Vojvodić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.