Hrvatski radio

Radio Split

Izložba o liječenju limfedema

08.03.2021.

22:02

Autor: RS

Izložba o liječenju  limfedema

Izložba o liječenju limfedema

Foto: - / -

Izložba "Limfa i ja - Što se krije pod mojom kožom?" o borbi protiv bolesti limfedema bit će otvorena u srijedu, 10. ožujka 2021. u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" u Splitu (na katu) i moći će se pogledati do 23. ožujka 2021.

Za tu bolest postoji dugotrajna terapija - nošenje elastično-kompresivne odjeće po individualnoj izradi. Hrabre žene na fotografijama su djelom naše pacijentice, a dio njih dolazi iz Rijeke.

Za organizaciju izložbe zaslužni su članovi Odsjeka za fizioterapiju Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Katedra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta u Splitu, Udruga Caspera i donatori.

Na izložbi će se predstaviti fotografije osam hrabrih žena koje povezuje svakodnevna borba s limfedemom. U suradnji s Muzejom prekinutih veza također će biti izložen jedan izložbeni primjerak iz njihovog postava pod nazivom "Dva grudnjaka" te primjerci elastično-kompresivna odjeće koji služe za terapiju i održavanja limfedema u svakodnevnom životu. 

Život s limfedemom za njih je novo stanje u kojem su se našle nakon liječenja karcinoma ili je pak nastao iz nepoznatog razloga. One se nose iznimno hrabro sa svojom bolešću, spoznale su svoje granice i mogućnosti, prihvatile novo stanje i preuzele odgovornost za svoje zdravlje. Osim navedenog, svakodnevno se bore s predrasudama i pomiču granice svojih mogućnosti. Kako za sada ne znamo sa sigurnošću koliko osoba u Hrvatskoj boluje od limfedema,  primjerom ovih hrabrih žena želja nam je potaknuti i pružiti profesionalnu i ljudsku pomoć  onima koji će se pronaći kroz njihovu borbu s limfedemom.

Limfedem je bolest kroničnog karaktera i nema lijeka za ovo stanje, a situaciju  dodatno otežava nedovoljno razumijevanje profesionalne i društvene zajednice. Oboljeli od limfedema trpe bol, osjećaju se manje vrijedno i ograničeni su u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Izložba je plod dvogodišnje edukacije i timskog rada s Vodder limfoterapeutima KBC-a Split. Fotografije je izradio fotograf Robert Pleško iz Fotokluba Split, a “fotomodeli” su hrabre žene koje su na Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Split ili u Talasoterapiji Crikvenica prošle terapiju za primarni ili sekundarni limfedema te su potom opskrbljene elastično-kompresivnom odjećom po individualnoj izradi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.