Hrvatski radio

Radio Split

Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije" u Splitu

24.03.2022.

19:00

Autor: HRT Radio Split

Izložba o ranjenom Osijeku

Izložba o ranjenom Osijeku

Foto: Radio Split / HRT

Muzej Domovinskog rata u Splitu organizirao je multimedijsku izložbu "Osijek na udaru brutalne agresije" koja je otvorena u petak 25. ožujka 2022. u 11 sati u atriju Gradske uprave Grada Splita (Banovina).

Autori izložbe su Zlatko Dernaj i Branko Pek, a može se pogledati do 27. ožujka.

Izložba obuhvaća 26 panela sa četrdesetak fotografija te osmominutni dokumentarni filmski zapis o brutalnom ratnom razaranju grada Osijeka 1990-tih. Sadržaj postave čini kolaž individualnih priča o razaranju Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji na početku Domovinskog rata.

Autor izložbe, predsjednik braniteljske udruge “Heroji Osijeka” Zlatko Dernaj odabrao je fotografije s upečatljivim prikazom razaranja kulturne i urbanizacijske osječke baštine tijekom Domovinskog rata.

Taj reprezentativni kulturni projekt o stradanju Osijeka u Domovinskom ratu nastao je na temelju izbora fotografija iz Zbirke fotografija ratnih razaranja Osijeka 1991. Državnog arhiva Osijeka, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Osijeka.

Ova reprezentativna izložba, prikazana je u mnogim gradovima Hrvatske, zatim u europskom parlamentu u Bruxellesu, Budimpešti, Pečuhu i Beču, a stekla je veliku popularnost i izuzetnu dobru posjećenost.

Evo izjava splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i autora izložbe Zlatka Dernaja:

Ivica Puljak i Zlatko Dernaj

Izložba u Splitu

Izložba u Splitu

Foto: HRT / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.