Hrvatski radio

Radio Split

Izložba "Ostani doma" Fulvija Juričića

16.08.2022.

23:38

Autor: HRT Radio Split

Katalog izložbe Fulvija Juričića

Katalog izložbe Fulvija Juričića

Foto: Galerija Brešan / Galerija Brešan

Od 16. kolovoza do 3. rujna 2022. na dva kata Sveučilišne galerije u Splitu može se pogledati monografska izložba akademskog slikara Fulvija Juričića (Pula, 1952.). Izložba je naslovljena Ostani doma (Lica naličja), a organizator iste splitska je Galerija Brešan. Svečano zatvaranje izložbe zakazano je 2. rujna (petak) u 20 sati. Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 sati.


Galerija Brešan je četiri puta priređivala izložbe Fulvija Juričića u Splitu i Podstrani, za koje je predgovor pisao Igor Brešan, koji za ovu izložbu ističe: "Ostani doma, čujem ga. Kad stvari isplivaju na površinu mora doći do razgoličenja. Zato ostani doma. Treba zaskočiti vrijeme koje ne nosi puno dobroga, pa i očistiti ispred vlastitog praga, jer to daje sigurnost, priziva moći, vrijeme sazrijevanja, stvara osjećaj poštenja... Što nam je to mudroga nudila mladost kojoj se Fulvio nenadano oduševljava u povratku ka slici? Studioznost su i problematičnost načas zamijenila ludičnost i gesta, makar škrte i iščašene ali puno realnije slike, gotovo one iz vremena sazrijevanja kad se i htjelo i moglo, kad se okružje doimalo bez malicije, a nastupi bili nabijeni ohološću, sigurnošću i vjerom da se svijet može mijenjati nabolje. Dakako, suprotiv gomile u kojoj jedinka jest zaštićena ali bez vlastitog „ja“."


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.