Hrvatski radio

Radio Split

09:00 / 04.06.2022.

Autor: Mladen Vuković

Izložba portretnih karikatura "Sramota prijestolja" Dalibora Lovrića

Plakat izložbe

Plakat izložbe

Foto: Dalibor Lovrić / Dalibor Lovrić

Izložba portretnih karikatura naslovljena „Sramota prijestolja” (Shame od Thrones) iz pera Dalibora Lovrića otvorena je u petak 3. lipnja u splitskom hotelu Corner. Zadnjih godina Lovrić je nacrtao dvjestotinjak portreta brojnih političara i umjetnika, neke objavio i na svom Facebook zidu, a za ovu izložbu odabrano je 45 portreta hrvatskih predsjednika, premijera, ministara, splitskih gradonačelnika i vijećnika te umjetnika (Paljetak, Smoje, Kvrgić, Guberina, Nadarević...).

Nakon 13 godina, kada je pokojni Ranko Jukić izložio za lokalne izbore 2009. također portretne karikature 5 kandidata za splitskog gradonačelnika, ovo je tek druga izložba portreta u Splitu u kojemu danas ne izlazi ni jedan humorističko-satirični list.

Dr. sc. Dalibor Lovrić rođen je 27. prosinca 1963. u Pločama. Predaje filozofiju na Umjetničkoj akademiji i Filozofskom fakultetu u Splitu, a zaposlenik je u Odjelu za društvene djelatnosti grada Splita, gdje je zbog svojih karikatura triput dobivao otkaz i triput sudskom presudom vraćan na posao. Uz to, vodi se i šest sudskih postupaka, što je vjerojatno naš rekord sudovanja zbog umjetničkih sloboda u crtanju karikatura.

Lovrićeve karikature su vješto nacrtane "iz prve ruke", neke na granic vedre pruge, a druge gotovo u hiperrealističkom ozračju.

Evo što nam je o svom radu rekao Dalibor Lovrić:


Dalibor Lovrić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.