Hrvatski radio

Radio Split

Jadranu Marinkoviću Nagrada za životno djelo

17.06.2017.

12:00

Autor: Ana Krolo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slobodna Dalmacija u petak je proslavila 74. rođendan. Tim povodom je u splitskoj Galeriji umjetnina održana tradicionalna dodjela nagrada za umjetnost, znanost i novinarstvo, u svakoj kategoriji za godišnje i za životno djelo

Nagrade su uručene za umjetnost, znanost i novinarstvo. Glavni urednik Dubrovačkog vjesnika Antun Masle dobio je godišnju nagradu „Miljenko Smoje“ za novinarstvo, a nagradu „Joško Kulušić“ za životno djelo u novinarstvu primio je naš dragi kolega, radijski novinar, voditelj i urednik Radio Splita Jadran Marinković. U obrazloženju odluke primjerice stoji kako ga prati „glas savjesti grada Splita“, da jednako prisno i jednostavno razgovara s profesorom i ribarom, te je naravno posebno istaknuta njegova emisija Pomorska večer. Nagradu mu ju uručio akademik Jakša Fiamengo. 

Nagrada Slobodne Dalmacije za godišnje djelo u području umjetnosti pripala je glazbenom pedagogu i dirigentu te voditelju Gradskog mandolinskog društva „Sanctus Domnio“ Vladimiru Lukasu, dok je nagradu za životno djelo „Emanuel Vidović“ dobio svjetski priznati i nagrađivani umjetnik i slikar Gorki Žuvela, autor projekta osnivanja Umjetničke akademije u Splitu i brojnih studijskih smjerova. Zanimljivo je i da je istoga dana promoviran u počasno zvanje profesora emeritusa. Godišnja nagrada za znanost, pripala je profesorici s Kemijsko-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc.Tei Bilušić koja radi na projektu splitskog Sveučilišta financiranog iz sredstava EU kojim se želi povećati tržišna vrijednost maslinova ulja kreiranjem novog proizvoda... Nagrada za životno djelu u znanosti koja nosi ime don Frane Bulića, otišla je u ruke prof. dr. sc. Emilija Marina, arheologa i diplomata koji je ostvario brojna otkrića vezana za Naronu i Salonu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.